Konačno izabrane firme za završne radove na nalazištu Medijana, lokalitet zatvoren bar još 2 meseca

Izvor: JužneVesti.com, 04.Avg.2022, 17:31

Konačno izabrane firme za završne radove na nalazištu Medijana, lokalitet zatvoren bar još 2 meseca

Vrata Arheološkog nalazišta Medijana, jednog od simbola Niša, više od četiri godine zatvorena su za posetioce. Nakon probijenih rokova, propalih tendera i brojnih najava nadležnih, izabrane su četiri firme koje će uređivati kompleks. Radovi bi trebalo da butu gotovi u roku od 60 radnih dana nakon što te firme potpišu ugovor sa Gradom Nišom, a vrednost je oko 3,9 miliona dinara.

Iako i dalje nema preciznih rokova i informacije o tome kada će biti potpisan taj ugovor, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << nazire se da bi ovo kulturno dobro na Bulevaru Svetog Cara Konstantina najzad moglo ponovo da bude otvoreno. Ipak, ne za manje od dva meseca.

Za završne radove do sada propala dva tendera; foto: E. V. PetrovićZavršne radove na nalazištu Medijana radiće grupa izvođača, koju čine beogradske firme Ornament Investinženjering, Niković company i Dekorat, kao i pirotska firma Dim energy.

One će imati zadatak da izvedu radove na zaštitnoj konstrukciji, radove unutar Konstantinove vile sa peristilom i na prostoru oko nje, kao i radove na izradi info-panoa. Reč je, dakle, o tesarskim, zemljanim, betonskim, stolarskim, staklorezačkim, bravarskim i drugim radovima.

Kako piše u Odluci o dodeli ugovora, sve to će koštati oko 33.266.666,70 dinara bez PDV-a, odnosno 38.946.750 dinara sa PDV-om.

To je, inače, treći tender koji su Grad Niš i Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj raspisali, pošto su prethodna dva propala jer nijedna firma nije konkurisala.

Cena poslednjih radova na prethodnom tenderu bila je 16,6 miliona dinara bez, odnosno 24,4 miliona dinara sa PDV-om, ali su iz KLER-a ranije rekli da to ne plaćaju samo Nišlije iz gradskog budžeta, već i Ministarstvo kulture i informisanja.

Do sada je bilo više najava nadležnih, a prema nekima od njih, Arheološko nalazište Medijana trebalo je da bude ponovo otvoreno još 2020. godine.

Poslednji rok koji se pominjao navela je gradska većnica za kulturu Adriana Anastasov - ona je januara ove godine rekla da će lokalitet biti otvoren na proleće, što takođe nije ispoštovano.

Rekonstrukciju je do sada, osim problema sa tenderom i pomeranja rokova, pratio i nedostatak novca.

Vila sa peristilom, ostaci mozaika i svi sadržaji na Medijani, iz perioda Konstantina Velikog, još od 2013. godine, kada se obeležavao značajan jubilej, 1700 godina Milanskog edikta, nisu bili dostupni građanima zbog čestih radova, konzervacije i projekta natkrivanja nalazišta.

2018. godine nalazište je “radilo” svega mesec dana i od tada su njegova vrata zaključana.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.