Zagrevanje pred Nišvil večeras na reci

Izvor: JuznaSrbija.info, 13.Avg.2014, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagrevanje pred Nišvil večeras na reci

Dan pre zvaničnog otvaranja džez festivala Nišvila, danas su organizovani prvi susreti učesnika festivala sa novinarima i najavili nastupe na večerašnjem "Zagrevanju na River stejdžu".

Učesnici večerašnjeg koncerta na Amfiteatru na Nišavi biće Estudiana orkestra, Roma Neno Projekt, Zuralija orkestra iz Rumunije, Čudezmo iz Srbije i duo Irina i Marko takođe iz Srbije.

Konceret će biti održan u neposrednoj blizini spomenika legende romske muzike Šabana >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << Bajramovića pa je i repertoar tematski određen prema romskoj i etno muzici.

Na konferenciji za novinare pažnju je privukao rumunski sastav Zuralija bend koji je na Nišvil došao posle nastupa u Guči.

"Naša muzika je mešavina ciganske i etno muzike sa pop, rok i disko muzikom, a sve to u džez obrdi", rekla je Roksana Popesku, članica ove grupe.

Danas su podeljene i nagrade pobedicima konkursa za najbolju fotografiju na temu " Srbi u svetu", koji su organizovale Kancelarija za saradnju sa dijasporom, Kancelarija za mlade u Nišu i organizacija Proaktiv.

Simbolične nagrade - jednu propusnicu i jedne kartu za Nišvil, dobili su Dejan Jovanović iz Čikaga, Dušan Ivanović iz Rusije i Viktorija Stojanović iz Makedonije.

"Ovo je prvi put da u okviru Nišvila vidite fotografije koje prikazuju kakav je zaista život u dijaspori. Radujemo se početku saradnje sa Nišvilom", rekla je Tamara Ćirić šefica kancelarije za saradnju sa

dijasporom.

Zvanično otvaranje festivala biće sutra, a u naredih pet dana na sedam bina u i oko niške tvrđave nastupiće 560 izvođača iz 20 zemalja. Najavljeno je održavanje 80 koncerata, od kojih će jedan biti i u Beogradu na Kolarcu 16. avgusta.

Zvezde prve sutrašnje večeri su čuveni francuski izvođači ciganske muzike Dorado Smit, američki sastav The Cookers i jedna od najvećih džez pevačica današnjice Brazilka Tanja Marija.

Druge večeri festivala, u petak, biće to čuvena saksofonistkinja koju je publika Nišvila već imala prilike da sluša, Kendi Dolfer, zatim Brušels Jaž orkestra, Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić.

Za subotu je najavljen spektakularan nastup Viva voxa, a izvođači koji su u poslednjih mesec dana naviše pominjani su Blues Brothers orkestra, koji će zatvoriti festival u nedelju, 17. avgusta .
Pogledaj vesti o: Nišville

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.