Tanja Marija i Valya Balkanska otvaraju Nišvil

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Avg.2014, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tanja Marija i Valya Balkanska otvaraju Nišvil

Večeras u 20. sati biće otvoren jubilarni 20. Nišvil džez festival u Nišu. Novinarima su se danas predstavile dve umetnice koje će nastupiti na otvaranju festivala: bugarska etno pevačica Valya Balkanska i brazilka Tanja Marija.

Srpskoj publici poznata po nastupima sa Goranom Bregovićem, Valya Balkanska nije krila oduševljenje zbog nastupa na na Nišvilu.

Večerašnji repertoar najavila je kao muziku iz rodnog kraja u pratnji narodnih instrumenata - pratiće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je gajdaši. Valya je poznata i po tome što je njen glas poslat u svemir krao prezentacija ljudskog roda.

Tanja Marija važi za najveću živu zvezda brazilske džez scene, a poznata je po nadimku "brazilska Areta Frenklin". Ona nije mogla da kaže šta će večeras pevati, jer to "nikada ne zna unapred".

"Moram da pratim i da osetim u kakvoj sam formi. Možda pola sata pred nastup mogu da nabrojim pesme koje ću pevati", rekla je Tanja Marija na konferenciji za novinare.

U večerašnjem glavnom programu festivala nastupiće još i The Cookers, Kaba gaidi, Dorado Schmitt, Zuralia Orkestra i Moba feat. Oliver Katić.

Druge večeri festivala, u petak, nastupiće saksofonistkinja koju je publika Nišvila već imala prilike da sluša - Candi Dulfer, Brussels Jazz Orchestra, Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić.

Za subotu je najavljen spektakularan nastup Viva vox, a izvođači koji su u poslednjih mesec dana naviše pominjani su Blues Brothers, koji će zatvoriti festival u nedelju 17. avgusta.

Učesnici Nišvila, Briselski džez orkestar i na Kolarcu

Nišvill će deo programa predstaviti 16. avgusta u Beogradu. Na koncertu u Kolarčevoj zadužbini nastupiće najbolji evropski big bend orkestar, prošlogodišnji dobitnik Oskara za najbolju muziku u filmu "The Artist", Briselski džez orkestar.

Poznat po interesantnom spajanju muzike i drugih umetnosti Briselski džez orkestar ove godine obeležava dve decenije postojanja. Na jubilarnom 20. Nišvilu orkestar će održati koncert sutra uveče, a potom će se predstaviti i ljubiteljima džez muzike u Beogradu.

Na koncertima u Nišu i Beogradu Briselski džez orkestar izvešće multimedijalni projekat "Graphicology", vizuelnu džez partituru, spoj grafičke novele i muzike za džez big band koju zajedno sa orkestrom potpisuje i poznati belgijski strip autor Filip Pake.

Njegove džez grafičke novele, posebno o Luisu Armstrongu, stekle su svetsku popularnost. On je izabrao svoja četiri već postojeća stripa sa džez tematikom i uradio dva potpuno nova, a za sve to je šest autora napisalo muziku koju Briselski džez orkestar izvodi na sceni dok se strip priče emituju na video bimu.

Na koncertu u Kolarčevoj zadužbini nastupiće i niški sastav "Eyot", kvartet nastao na Nišvilu, takođe učesnik jubilarnog 20. Nišvila. Kvartet će promovisati svoj najnoviji, treći album "Similarity".

Kvartet je održao više od sto koncerata u 18 zemalja. Pobednici su konkursa Umbria Jazz Balkanic Windows (2009) i MIDEM OFF Showcase u Kanu, a njihovi albumi i prikazi koncerata predstavljeni su u mnogim magazinima i na vodećim džez sajtovima u svetu.
Pogledaj vesti o: Nišville

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.