Odgovor na ignorisanje Ministarstva – rekordna posećenost

Izvor: Danas, 17.Avg.2014, 23:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odgovor na ignorisanje Ministarstva – rekordna posećenost

Niš - Internacionalni džez festival Nišvil (Nišville) završen je sinoć, a poslednje veće obeležio je nastup jednog od najpoznatijih ritam i bluz postava na svetu, The Original Blues Brothers Band-a, čijim je članovima uručen i Gran pri festivala „Šaban Bajramović“ za fuziju džeza i drugih muzičkih stilova. Tokom četiri festivalska dana na sedam >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << stejdževa, od kojih je pet bilo besplatno, nastupilo je oko 560 izvođača iz 20-ak zemalja, koji su izveli oko 80 koncerata.

Nada Pavlović / Foto: Saša Đorđević / Beta

Među učesnicima ovogodišnjeg Nišvila, inače 20. pod ovim nazivom, a 31. kao džez festivala u Nišu, bili su i The Cookers (SAD), Brussels Jazz Orchestra (Belgija), Candy Dulfer (Holandija), Tania Marija (Brazil) Iyeoka (SAD), Mop Mop (Nemačka, Italija) ili Valya Balkanska (Bugarska). Na festivali su nastupili i bendovi i muzičari iz Srbije i ex YU, među kojima su Vlatko Stefanovski&Miroslav Tadic, Eyot, Septembar, Viva Vox, Moba&Oliver Katić, Irena Blagojević Band, Proces, Fish in oil... Nagrada Nišvila za životno delo dodeljena je Nadi Pavlović, a Nagrada za ukupan doprinos džezu „Car Konstantin“ bendu The Cookers.

Publika je iz večeri u veče bila sve brojnija i toplo dočekivala sve muzičare, mada je utisak da su joj neki od njih, poput Bluse Brothers-a, Stefanovskog& Tadića, Candy i Viva Voxa... bili favoriti. Jedan od dokaza posvećenosti fanova Nišvila svom festivalu bila je činjenica da ni ozbiljna kiša nije uspevala da ih „rastera“, pa je tako, na primer, i nastup Mop Mopa izveden do kraja i pri tom bio - dobro posećen.

Festival je i ove godine „izvezen“ u druge gradove Srbije. Deo programa „odsviran“ je i u Aranđelovcu, a na beogradskom Kolarcu nastupili su Brussels Jazz Orchestra i Eyot. Beogradski koncert Nišvila bio je posvećen Miši Blamu, preminuloj džez legendi i prijatelju festivala, a njegov kontrabas, koji je voleo da zove „Velikom devojkom“, poslednji put se sa bine „poklonio“ publici. Uprkos tome što su pozivi bili upućeni predsedniku Tomislavu Nikoliću, premijeru Aleksandru Vučiću i ministru kulture Ivanu Tasovcu, niko od pozvanih ili njihovih saradnika nije došao na Kolarac, a „izvinjenje zbog sprečenosti“ stiglo je samo iz kabineta predsednika, kažu organizatori.

- Već sada možemo da kažemo da je ovogodišnji Nišvil imao rekordnu posećenost. Prema prvim procenama, posetilo nas je više od 120.000 ljudi, od kojih je više od 20.000 pratilo zvanični program na Earth i Sky stejdževima. Učesnici festivala su takođe izuzetno zadovoljni uslovima boravka i nastupa, a posebno publikom i atmosferom. Neki od muzičara su nas, poneti takvim utiskom, pored ostalog pitali: koliko miliona evra iznosi vaš budžet (?!). Kako sada, prvi put od devedesetih godina, nismo dobili ni dinar od Ministarstva kulture, što bi mogao biti loš nagoveštaj, i kako sve teže podmirujemo troškove festivala, bojim se da je ovo „labudova pesma“ Nišvila. Nadam se da neće biti tako, ali ako bude - onda smo je dostojno otpevali - kaže za Danas Ivan Blagojević, direktor Nišvila.

U okviru brojnih pratećih manifestacija Nišvila održana je i tribina „Kreativna industrija i brendiranje Srbije“, na kojoj su pored ostalih učestvovali predstavnik Exita Nemanja Milenković, direktor Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Savić, član Nacionalnog Saveta za kulturu Milica Todorović i direktor Turističke organizacije Niša Uroš Parlić. Na skupu se čulo da bi na osnovu kvalitetnih festivala, koje Srbija nesumnjivo ima, trebalo brendirati gradove u kojima se oni održavaju, kao i čitavu Srbiju, što bi je „pretvorilo“ u poželjnu destinaciju za strane turiste i ozbiljno punilo državnu kasu. Festivali, inače, već sada vraćaju državi ili lokalnoj zajednici tri puta više novca od onog koji je uložen u njih.

- Bilo bi dobro da umetnički i festivali zabave u Srbiji zajednički nastupaju u pregovorima sa Vladom, kako bi se oslobodili nekih poreza, a sponzori kroz različite olakšice stimulisali da ulažu u njih, što rade sve ozbiljne države sveta. Bojim se da naša država nije svesna kakav su brend njeni festivali i da bi mogli da postanu još značajniji, te tako i isplativiji po njen budžet - kaže Blagojević.

Nada Pavlović: Džez je i ljubav i misija

- Pre pet godina sam konkurisala za nacionalnu penziju, ali je nisam dobila. Dobili su je neki drugi ljudi, a mene je mimoišla, možda i zbog toga što za nju uopšte nisam lobirala. Po prirodi sam skroman čovek, a smatrala sam da moja biografija dovoljno govori sama za sebe, i da će me se neko setiti. Ove godine nisam podnela dokumentaciju jer je Ministarstvo kulture zamrzlo njeno dodeljivanje. Slažem se da čitav postupak dodeljivanja treba dobro „pročešljati“, ali mislim da ovakvu penziju nipošto ne bi trebalo trajno ukidati - kaže za naš list Nada Pavlović, priznata džez pevačica i laureatkinja Nišvilove Nagrade za životno delo.

- Nažalost, mnogi koji se bave ovom vrstom muzike i pripadaju nekoj mojoj generaciji povukli su se pred naletom brojnih problema ili nekih drugih vrsta muzike. Ja to ne želim. Džez je moja misija i ja ću „širiti“ tu vrstu umetnosti sve dok budem mogla. Moj najveći uspeh i jeste kontinuiran rad i publika koja me prati, bez obzira što, na primer, godinama nisam snimila novi album, ili je na sceni „invazija“ neke druge vrste muzike. Džez je ogromna ljubav, a ne veliki honorar.

- Već od sredine septembra imaću kontinuirane žive nastupe, što radim čitav život. Mislim da sam jedina iz svoje generacije koja radi u kontinuitetu. Vrlo često gostujem i u inostranstvu. U dogovoru sam da počnem da snimam i jedan „nosač zvuka“- biće to šlageri u maniru Darka Kraljića, ali sa džez elementima. Pesme će pisati Kornelije Kovač.

- Nagrada Nišvila za mene je vanredno veliki kompliment, u rangu Oskara u filmskoj umetnosti. Nišvil je veliki festival međunarodnog karaktera, a njegova nagrada je najprestižnije priznanje iz oblasti džez muzike kod nas. A pošto su prethodni laureati te nagrade Miša Blam, Duško Gojković, Stjepko Gut, Mića Marković, Bubiša Simić, Nada Knežević i druge izuzetno kvalitetne kolege, nalazim se u jako dobro društvu. Divan, predivan osećaj.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

“Braća bluz” i Ijoka oduševili na kraju “Nišvila”

Izvor: JužneVesti.com, 18.Avg.2014, 12:40

Programski raznolik jubilarni dvadeseti “Nišvil“ džez festival završio se sinoć nastupima kvalitetnih muzičkih sastava među kojima su se posebno istakli “The Original Blues Brothers” i vokalna umetnica Ijoka Okoavo...Prvi korak ka zatvaranju festivala koji ove godine slavi jubilej učinili...

Nastavak na JužneVesti.com...

Blagojević: Ovo je najbolji Nišvil do sada

Izvor: Politika, 18.Avg.2014

NIŠ – Ovogodišnji Nišvil bio je najbolji do sada: 560 izvođača iz 20 zemalja, 80 koncerata na sedam bina, 25.000 ljudi svake večeri na glavnom stejdžu i više od 120.000 posetilaca ukupno, izjavio je direktor Nišvila Ivan Blagojević...„Publika je bila sjajna, edukovana i bez ijednog incidenta”,...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.