Počelo glasanje u Egiptu

Izvor: Blic, 28.Nov.2011, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo glasanje u Egiptu

KAIRO - Egipćani danas glasaju na prvim parlamentarnim izborima od svrgavanja autoritarnog predsednika Hosnija Mubaraka, a izborni proces trebalo bi da se završi krajem januara.

Građani su u redovima čekali ispred biračkih mesta u Kairu pred njihovo otvaranje u osam sati po lokalnom vremenu (šest sati po srednjeevropskom vremenu).

Izbori >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za donji dom parlamenta biće održani u tri faze u roku od šest nedelja, a izborni proces biće podeljen po regionima, budući da izborna tela nemaju kapacitet da izbori budu održani istoga dana.

Danas se glasa u trećini regiona, uključujući Kairo, Aleksandriju i Luksor. Svaka od tri faze glasanja trajaće dva dana. Na izborima se stranke nadmeću za 498 mesta u donjem domu - Narodnoj skupstini, i za 180 mesta u gornjem domu - Šura savetu.

Paralelno sa izborima za donji dom parlametna biće glasano i za regionalne guvernere, dok će izbori za članove gornjeg dom početi 29. janaura. Druga faza izbora biće 14. decembra, a treća 3. januara. Posle prvog glasanja u svakoj fazi biće održani drugi krug glasanja. Prvo zasedanje donjeg doma biće 16. marta, a gornjeg 24. marta. Izborni proces kojim će biti uspostavljeno novo egipatsko vođstvo,

završiće predsedničkim izborima sledeće godine, mada tačan datum njihovog održavanja još nije određen.

Prema anketama, samo dve partije mogu da osvoje više od 10 odsto glasova - Partija slobode i pravde, koja je čvrsto povezana s Muslimanskim bratstvom, najvećom i najorganizovnijom političkom grupom u Egiptu, i stranka centra Al-Vafd.

Izbori se održavaju uprkos sukobima policije i demonstranta u kojima je u nedelji uoči izbora poginulo najmanje 40 ljudi. Hiljade demonstranata je svaki dan izlazilo na trg Tahrir u Kairu sa zahtevom da vojska, koja upravlja zemljom otkad se u februaru posle masovnih 18-dnevnih protesa povukao Mubarak, prepusti vlast civilnim telima.

O dve trećine mesta u donjem domu se odlučuje prema partijskim listama po proporcionalnom sistemu, dok se poslednja trećina bira prema većinskom sistemu gde je za ulazak u parlament određenog kandidata potrebno 50 odsto glasova.

Složen sistem glasanja je osmislila vojska uprkos skoro jednoglasnom protivljenju političkih stanaka, koje su tražile jednostavniji sistem i koje su ocenile da bi glasanje za pojedince moglo omogućiti pripadnicima Mubarakovog režima da zadrže vlast.

Neki od rezultata biće objavljeni dan posle glasanja, dok će za objavljivanje rezultata po partijskim listama biti potrebno da se završi poslednji krug izbora u januaru.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počelo glasanje u Egiptu

Izvor: S media, 28.Nov.2011

Egipćani danas glasaju na prvim parlamentarnim izborima od svrgavanja autoritarnog predsednika Hosnija Mubaraka, a izborni proces trebalo bi da se završi krajem januara...Gradjani su u redovima čekali ispred biračkih mesta u Kairu pred njihovo otvaranje u osam sati po lokalnom vremenu (šest sati...

Nastavak na S media...

Počelo glasanje u Egiptu

Izvor: NaDlanu.com, 28.Nov.2011

KAIRO, 28. novembra 2011. (Beta) - Egipćani u ponedeljak glasaju na prvim parlamentarnim izborima od svrgavanja autoritarnog predsednika Hosnija Mubaraka, a izborni proces trebalo bi da se završi krajem januara... KAIRO, 28. novembra 2011. (Beta) - Egipćani u ponedeljak glasaju na prvim parlamentarnim...

Nastavak na NaDlanu.com...

Prvi izbori posle Mubaraka

Izvor: RTS, 28.Nov.2011

Kilometarski redovi otegli su se ispred birališta, na prvim egipatskim slobodnim izborima posle svrgavanja režima Hosnija Mubaraka. Četrdeset miliona Egipćana bira između islamista i prodemorkatskih snaga. Na trgu Tahrir i danas demonstracije. ..Na prvim slobodim izborima u nekoliko poslednjih decenija...

Nastavak na RTS...

Počeli predsednički i parlamentarni izbori u Kongu

Izvor: Blic, 28.Nov.2011

KINŠASA - U Demokratskoj Republici Kongo jutros su otvorena birališta na predsedničkim i parlamentarnim izborima pošto je predizborna kampanja u ovoj centralnoafričkoj državi bila obeležena nasiljem. ..U nemirima u subotu, poslednjeg dana predizborne kampanje, ubijene su najmanje dve osobe...Glasanje...

Nastavak na Blic...

EGIPĆANI U REDOVIMA ČEKALI DA GLASAJU ZA PARLAMENT

Izvor: Kurir, 28.Nov.2011

KAIRO - Egipćani glasaju na prvim parlamentarnim izborima od svrgavanja autoritarnog predsednika Hosnija Mubaraka, a izborni proces trebalo bi da se završi krajem januara...Građani su u redovima čekali ispred biračkih mesta u Kairu pred njihovo otvaranje u osam sati po lokalnom vremenu (šest sati...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.