Počelo glasanje u Egiptu

Izvor: NaDlanu.com, 28.Nov.2011, 10:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo glasanje u Egiptu

KAIRO, 28. novembra 2011. (Beta) - Egipćani u ponedeljak glasaju na prvim parlamentarnim izborima od svrgavanja autoritarnog predsednika Hosnija Mubaraka, a izborni proces trebalo bi da se završi krajem januara.

KAIRO, 28. novembra 2011. (Beta) - Egipćani u ponedeljak glasaju na prvim parlamentarnim izborima od svrgavanja autoritarnog predsednika Hosnija Mubaraka, a izborni proces trebalo bi da se završi krajem januara.Izbori za donji dom parlamenta biće održani u tri faze u roku od šest nedelja, a izborni proces biće podeljen po regionima, budući da izborna tela nemaju kapacitet da izbori budu održani istoga dana.Na izborima se stranke nadmeću za 498 mesta u donjem domu - Narodnoj skupstini, i za 180 mesta u gornjem domu - Šura savetu. Paralelno sa izborima za donji dom parlametna biće glasano i za regionalne guvernere, dok će izbori za članove gornjeg dom početi 29. janaura.Druga faza izbora biće 14. decembra, a treća 3. januara.Prema anketama, samo dve partije mogu da osvoje više od 10 odsto glasova - Partija slobode i pravde, koja je čvrsto povezana sa islamističkim Muslimanskim bratstvom, najvećom i najorganizovnijom političkom grupom u Egiptu, i stranka centra Al-Vafd.Izbori se održavaju uprkos sukobima policije i demonstranta u kojima je u nedelji uoči izbora poginulo najmanje 40 ljudi. Hiljade demonstranata je svaki dan izlazilo na trg Tahrir u Kairu sa zahtevom da vojska, koja upravlja zemljom otkad se u februaru posle masovnih 18-dnevnih protesa povukao Mubarak, prepusti vlast civilnim telima.

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.