Prvi izbori posle Mubaraka

Izvor: RTS, 28.Nov.2011, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi izbori posle Mubaraka

Kilometarski redovi otegli su se ispred birališta, na prvim egipatskim slobodnim izborima posle svrgavanja režima Hosnija Mubaraka. Četrdeset miliona Egipćana bira između islamista i prodemorkatskih snaga. Na trgu Tahrir i danas demonstracije.

Na prvim slobodim izborima u nekoliko poslednjih decenija u Egiptu, redovi za glasanje mere se kilometrima. Izborni proces trebalo bi da se završi krajem januara.

Izbori za donji dom parlamenta biće održani >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u tri faze u roku od šest nedelja, a izborni proces biće podeljen po regionima, budući da izborna tela nemaju kapacitet da izbori budu održani istoga dana.

Danas se glasa u trećini regiona, uključujući Kairo, Aleksandriju i Luksor. Svaka od tri faze glasanja trajaće dva dana. Na izborima se stranke nadmeću za 498 mesta u donjem domu – Narodnoj skupštini, i za 180 mesta u gornjem domu – Šura savetu.

Paralelno sa izborima za donji dom parlametna biće glasano i za regionalne guvernere, dok će izbori za članove gornjeg dom početi 29. janaura.

Druga faza izbora biće 14. decembra, a treća 3. januara.  Posle prvog glasanja u svakoj fazi biće održani drugi krug glasanja. Prvo zasedanje donjeg doma biće 16. marta, a gornjeg 24. marta.

Izborni proces kojim će biti uspostavljeno novo egipatsko vođstvo, završiće predsedničkim izborima sledeće godine, mada tačan datum njihovog održavanja još nije određen.

Četrdeset miliona Egipćana odlučuje u kojoj će meri islamisti ili prodemorkatske snage vladati zemljom.

Prema anketama, samo dve partije mogu da osvoje više od 10 odsto glasova - Partija slobode i pravde, koja je čvrsto povezana s Muslimanskim bratstvom, najvećom i najorganizovnijom političkom grupom u Egiptu, i stranka centra Al Vafd.

Bogata ponuda

Lepezu političkih ideja od 55 partija upotpunjuju i socijalisti, koji se zalažu za nacionalizaciju privrede, i umereni islamisti, koji Egipat vide kao građansku državu.

Glasanje prate i strani posmatrači, koji kažu da su izbori korak ka demokratizaciji zemlje.

"Vidi se optimizam Egipćana, zato što će prvi put u 7.000 godina dugoj istoriji odlučivati o svojoj budućnosti i budućnosti zemlje", kaže američki kongresmen Dejvid Drir.

Složen sistem glasanja osmislila je vojska, uprkos skoro jednoglasnom protivljenju političkih stanaka, koje su tražile jednostavniji sistem i koje su ocenile da bi glasanje za pojedince moglo omogućiti pripadnicima Mubarakovog režima da zadrže vlast.

Neki od rezultata biće objavljeni dan posle glasanja, dok će za objavljivanje rezultata po partijskim listama biti potrebno da se završi poslednji krug izbora u janauru.

Na trgu Tahrir u Kairu nastavljaju se protesti protiv vojnih vlasti. Skup pod nazivom "Legitimnost revolucije" pozvao je na masovno okupljanje na dan izbora, zahtevajući uspostavljanje prelazne vlade sa vodećim zagovornikom demokratskih promena u Egiptu Mohamedom el Baradejem na čelu.

Prvi čovek vladajućeg Vrhovnog vojnog saveta, Husein Tantavi, upozorio je da neće tolerisati nikakve pritiske na oružane snage na današnjim izborima i da neće popustiti zahtevu da vojska preda kontrolu civilnim liderima.
Pogledaj vesti o: Nemiri u Egiptu

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.