Čović: Nisam naručio ubistvo Đinđića

Izvor: Politika, 19.Sep.2011, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čović: Nisam naručio ubistvo Đinđića

Advokat Srđa Popović smatra da je osoba koju Miloš Simović pominje kao naručioca ubistva Đinđića Nebojša Čović

Nebojša Čović odbacio je juče kao besmislicu tvrdnju da je on naručio ubistvo predsednika Vlade Srbije Zorana Đinđića.

„Najgore je odgovarati na besmislene priče i insinuacije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Ako je to zaista izjavio advokat Srđa Popović, onda je sasvim izvesno da je on Milošu Simoviću rekao da to kaže. Posle svega što sam doživeo sa Dejanom Milenkovićem Bagzijem, pa i ovoga sada, nemam više šta da pričam na tu temu”, rekao je Čović.

Tako je on reagovao na izjavu za „Politiku” Srđe Popovića, advokata porodice Đinđić da je čovek sa nadimkom Ćoki, koga je Miloš Simović označio kao naručioca ubistva premijera Zorana Đinđića bivši potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović.

„Ovo su veoma važne informacije, ali se Specijalno tužilaštvo ne oglašava i mi ne znamo da li je ta Simovićeva tvrdnja proveravana ili ne. Ne znamo čak ni da li su informacije iz medija tačne i možemo samo da komentarišemo na osnovu pretpostavki”, kaže Srđa Popović.

Naš sagovornik podseća da je pretkrivični postupak tajan i da tužilac ne mora, ako ne želi, da otkrije javnosti da li je i šta urađeno povodom ovih saznanja.

Specijalni tužilac Miljko Radisavljević i ministarka pravde Snežana Malović juče nisu bili dostupni za komentar u vezi sa napisima „Blica” koji je objavio sadržaj pisane izjave Miloša Simovića, date predstavnicima Specijalnog tužilaštva pre godinu dana.

Tužilac bi, prema rečima advokata Popovića, trebalo detaljnije da ispita odakle je Simoviću poznato ko je bio naručilac atentata, da ga pita o detaljima i da na osnovu toga proceni da li može da pokrene krivični postupak, kao i da odluči o tome da li da mu da status svedoka saradnika. On kaže da bi tužilac trebalo da sasluša Nebojšu Čovića, kao i Vojislava Koštunicu, Dragana Jočića, Radeta Bulatovića i Acu Tomića, koje Simović pominje u vezi sa oružanom pobunom JSO, ali i da ponovo sasluša Milorada Ulemeka Legiju.

„Nije lako lagati na sudu, niti se sve može jednostavno poreći. Postavljaju se mnogobrojna pitanja, predočavaju se izjave, a tu su i suočenja”, ukazuje Srđa Popović.

I svedok saradnik Dejan Milenković Bagzi izjavio je svojevremeno pred sudom da je Nebojša Čović znao za plan o atentatu na premijera Đinđića. Milorad Ulemek Legija predlagao je svojevremeno da Čović svedoči pred sudom, a sa tim se saglasio i tadašnji specijalni tužilac Jovan Prijić. Sud nije taj predlog prihvatio.

I u republičkom parlamentu juče je jedna od tema bila pisanje medija da je jedan od optuženih za ubistvo premijera Zorana Đinđića Miloš Simović, u zamenu za status svedoka saradnika, specijalnom tužiocu napisao ime čoveka koji je od Milorada Ulemeka Legije naručio ubistvo premijera i označio nekoliko političara koji su znali da se atentat priprema.

Za Nenada Milića, poslanika LDP-a tvrdnja Simovića je „vrlo verovatna”, dok šef poslanika SRS-a Dragan Todorović smatra da je u pitanju „pokušaj vlasti da time skrene pažnju sa velikih problema u društvu”.

„Simović je izneo neke stvari koje su proverljive. Treba istražiti da li je tačno da su ’zemunci’ dobili podršku od svih opozicionih stranaka, ali to mi deluje vrlo verovatno”, rekao je Milić novinarima u republičkom parlamentu.

On očekuje od Specijalnog tužilaštva i policije da ispitaju te navode, kao i da se „do kraja istera istina o političkoj pozadini ubistva premijera Đinđića”.

Milić je dodao da iskazi o ulozi pojedinih političara nisu novi, da su i drugi svedoci o tome pričali, te da to treba istražiti.

Todorović, čije se ime nalazi na spisku Simovića, smatra da u istrazi o političkoj pozadini ubistva Đinđića treba da se krene „od najbližeg okruženja ubijenog premijera”.

On je dodao da se „sada izlazi sa imenima političara, jer je vlast u Srbiji u krizi, a time pokušava da skrene pažnju sa velikih problema u zemlji”.

Dorotea Čarnić

objavljeno: 20.09.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.