Žrtve bombardovanja 15 godina čekaju dozvolu za kuću

Izvor: Blic, 25.Feb.2014, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žrtve bombardovanja 15 godina čekaju dozvolu za kuću

Miroljub Krunić iz Valjeva već 15 godina pokušava da od države dobije papire za kuću izgrađenu umesto doma srušenog u NATO bombardovanju. Čak ni struju ne može da prijavi: Miroljub Krunić

Krunić se skoro pomirio sa brukom što mu je kao naknada za poginulu majku i srušeni dom dodeljena nedovršena kuća, ali je ogorčen što ima problem sa legalizacijom, jer su papiri o kući u kojoj živi sa suprugom i ćerkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << “izgubljeni” u Direkciji za obnovu.

Domaćinstvo Krunića u selu Jasenica uništeno je 18. maja 1999. godine direktnim pogotkom avionskog projektila. Domaćica Milka je poginula na licu mesta, njen sin Miroljub je teško ranjen, a suprug, sada pokojni Mileta, čudom je preživeo.

Nakon završetka rata, država je Krunićima na već urađenim temeljima podigla novu, ali nikada završenu kuću, u kojoj Miroljub danas živi sa suprugom i 11-godišnjom ćerkom.

Nema papira za legalizaciju

Ni u Gradskoj upravi ni u Direkciji za obnovu, naime, Krunić ne može da dobije nijedan papir potreban za legalizaciju, od projekta do građevinske dozvole. Godinama dobija odgovore “zagubljeno je negde” ili “postoji ali je za internu upotrebu”.

- Dok sam polomljen ležao u bolnici, otac se sa predstavnicima tadašnje SPS vlasti dogovorio da nam na temeljima koje smo sami podigli izgrade novu kuću i urade potkrovlje. Kada je bombardovanje završeno, pozvali su nas u opštinu i uručili nam ključeve izgrađene po sistemu “ključ u ruke”. Dobili smo, međutim, dom sa nedovršenim potkrovljem. Godinama sam očekivao da će nepravda biti ispravljena, tražio da se utvrdi da li je odgovoran investitor, izvođač radova ili nadzorni organ. Od svake lokalne vlasti dobijao sam odgovor da sam dobio “više nego što sam imao”, iako je kuća “plaćena” životom moje majke. Na kraju sam digao ruke, ali sada imam problem kako da i nedovršeni dom legalizujem - priča Miroljub.

Čak ni struju ne može da prijavi bez dokumentacije o kući.

- Formalno sam nelegalni potrošač i ako ne bih platio neki račun ispalo bi da kradem struju. Ako će neko da se striktno drži zakona, pošto ne posedujem nijedan papir, kuću koju mi je podigla država sada treba da sruši jer je nelegalna - širi ruke Miroljub.

Posebna priča, dodaje, jeste činjenica da u njegovom dvorištu i posle 15 godina postoje ruševine stare, pogođene kuće u kojoj mu je poginula majka. Ni za njih, navodno, niko nije nadležan.

- Kako da ih sam uklonim kada ne znam ni čime je kuća pogođena, ni da li postoji bilo kakvo zračenje, ni da li među šutom ima zaostalih delova projektila? - pita se Krunić.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Legalizacija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.