Zajednički projekat PRO hramlje zbog nepoverenja

Izvor: Vostok.rs, 19.Jul.2011, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zajednički projekat PRO hramlje zbog nepoverenja

19.07.2011. -

Dva izaslanika iz Rusije pokušaće još jednom da ubede vrhušku SAD u prednosti zajedničkog sistema PRO. Zamenik ministra inostranih poslova Sergej Rjabkov i ruski stalni predstavnik u NATO-u Dmitrij Rogozin putuju u sredu u Vašington. Verovatno svaki od učesnika pregovora zna argumentaciju protivne strane mal te ne napamet. Ipak, sondiranje se nastavlja.

Predlog prihvatljiv za sve >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << strane izneo je na Lisabonskom zasedanju NATO-a ruski predsednik Dmitrij Medvedev. Ujediniti vojne potencijale za stvaranje pojasa neprobojne antiraketne odbrane. Rusija sa svojim presretačima zatvara istočni pravac. Severni preuzimaju na sebe Nemci, zapadni Francuzi, a južni, najopasniji, SAD. Ideju su kritikovali bez razmatranja, pojasnio je Dmitrij Rogozin. Argumentacija: Rusija nije član NATO-a, nema potrebnog stepena poverenja prama njoj. I uopšte, izjavili su Amerikanci, šta sa tim imaju evropljani? Protivraketne tehnologije poseduju samo SAD. I ne žele da ih dele ni sa kim od saveznika.

Komentar Dmitrija Rogozina u intervjuu za Glas Rusije:

U našim pregovorima sa Amerikancima nije sve jednostavno, zašto što su oni ozbiljni ljudi, zemlja im je velika, dobro naoružana. Stanovnika ima dva puta više nego kod nas. Treba imati u vidu da je to ozbiljan partner. Oni deluju po principu: ako sam nešto odlučio, uradiću obavezno.

Ako budemo pregovarali sa stava partnera sigurnog u sebe, tada će i drugi partner primati našu argumentaciju ozbiljnije. U protivnom jačaće se stvaranje potencijala koji prete Rusiji, zato što je ona vrlo bogata zemlja. Praktično sve rezerve energetike nalaze se na teritoriji RF, a stanovnika imamo malo. Mnogi su već počeli da izjavljuju da je vreme da delimo bogatstvo. Ako ne budemo imali ništa što može da zaštiti granice Rusije, bićemo lak plen. Problem nije ovde u umeću, talentu ruskih pregovarača, već u onom potencijalu koji treba da stoji iza leđa pregovarača. Znate, amerikanci kažu: kolt koji leži na stoju vrlo je dobar argument na pregovorima.

Takav kolt Moskva ima. Ali pre nego što ga iznese na sto, ruska strana će predlagati novu kompromisnu varijantu. Dobro, evropska PRO može da se pravi ne zajednički, već posebno. Potrebne su samo uzajamne garancije da zone pokrića od raketa neće ulaziti na tuđu teritoriju, nastavlja Dmitrij Rogozin. Ako i ova varijanta bude odbačena, a pretpostavke za to su velike, Rusiju će primoranti na asimetrični i nerazorni odgovor. Od postavljanja raketne grupacije na zapadnim granicama, usmerene na evropsku PRO, do istupanja iz sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju.

Moskva, razume se, nastaviće pregovore sa SAD, dok ideja nije odbačena konačno i postoji makar i mala šansa na kompromis. Do kraja 2011. godine NATO planira da donese odluku o strukturi i konfiguraciji evroPRO. A u maju 2012. godine da utvrdi plan na zasedanju alijanse u Čikagu. Ako projekta požele da realizuju bez i protiv Rusije, na uzvratnu reakciju neće se dugo čekati.

Izvor: Golos Rossii, foto: natomission.ru
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.