ŠOS nudi NATO-u da zajedno prekinu avganistanski promet heroina

Izvor: Vostok.rs, 04.Apr.2012, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠOS nudi NATO-u da zajedno prekinu avganistanski promet heroina

04.04.2012. -

Antinarkotički resori zemalja ŠOS predložili su NATO-u novi put borbe protiv avganistanske heroinske agresije.

Tri glavna pravca saradnje Rusije, Kine, Kazahstana, Tadžikistana, Uzbekistana i Krigizije sadrže razmenu operativnih podataka, izvođenje zajedničkih operacija na sprečavanju šverca, kao i organizaciju finansijsko-ekonomske blokade proizvodnje narkotika. Problem komentariše šef Federalne službe Rusije za kontrolu prometa narkotika Viktor >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Ivanov.

Prvi put smo predložili svojevrsnu podelu rada. Tako, na primer, zemlje i policijske službe Šangajske organizacije za sradnju organizuju presretanje narkotika i borbu protiv trgovaca narkoticima na teritoriji svojih država. A NATO, koji drži vojni kontigent u Avganistanu od 150 hiljada ljudi, a takođe koordinira deltnost avganistanske armije i policije, osigurava uništavanje proizvodnje narkotika na licu mesta. Takav način rada, po meni, omogućiće da se u roku od 2 meseca likvidiraju ovogodišnji usevi u Avganistanu.

Takav prilaz u borbi protiv avganistanskog prometa narkotika postavlja osnovu za restartovanje odnosa ŠOS i NATO-a. Danas je avganistanski heroin preplavio zemlje EU.

Tranzit narkotika iz Avganistana vrši se po tri glavne maršrute. Jedna od njih je Severna, u stranu Rusije, druga u stranu Evrope, takozvana balkanska maršruta. Još jedna maršruta vodi kroz južne luke Pakistana, morima u stranu Evrope, a preko Evrope u Rusiju, kao i u stranu SAD i Kanade. Po našim podacima, oko 10-15% avganisanskih narkotika dospeva u Severnu Ameriku. Pri tome hteo bih da istankem da se avganistanski heroin rastura već i po seoskim regionima SAD, što govori o tome da problem raste, rezimira Viktor Ivanov.

Parakods sitaucije sastoji se u tome što od 2001. godine, kada su u Avganistan ušle trupe SAD i NATO-a, proizvodnja narkotika tamo je skočila dva i po puta. Moguće, rasturanje avganistanske bele smrti po SAD nateraće Vašington da pogleda problem pod drugim uglom, smatra politikolog, ekspert za Avganistan Jurij Krupnov.

Odavno je vreme da se podele zone odgovornosti NATO trupa, država Centralne Azije i RF. Kontigent od 150 hiljada NATO vojnika u Avganistanu kojim upravljaju Amerikanci dužan je da započne uništavanje useva i laboratorija u Avganistanu. A Centalnoazijske države i Rusija će izaći na rkaj sa teritorijaam svojih država. Zato treba podržati ovu inicijativu.

Prihodi od prometa heroina u Evropu, Rusiju i SAD procenjuju se na preko 500-800 milijardi dolara. Međutim heroinski tok ne može da se zaustavi isključivo vojnim metodama. Potreban je preporod ekonomije Avganistana. Rusija razmatra ovaj problem sa kineskim partnerima i pakistanskim kolegama. Kako je izjavio Viktor Ivanov, Rusija će insistirati da UN priznaju avganistansku proizvodnju narkotika za pretnju po međunarodnu bezbednost. Takav status u SB stekli su terorizam i priraterija, ali do danas ga nema proizvodnja heroina u Avganitanu, od koje svake godine umre preko 100 hiljada ljudi po čitavom svetu.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.