Priština hoće vojsku, NATO civilnu zaštitu

Izvor: RTS, 13.Jan.2013, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština hoće vojsku, NATO civilnu zaštitu

Prištinske vlasti žele da lako naoružane bezbednosne snage pretvore ove godine u armiju, rekao zapovednik Kosovskih bezbednosnih snaga Agim Čeku. NATO će u junu doneti odluku o mogućoj punoj operativnosti tih snaga.

Vlasti u Prištini žele da ove godine Kosovske bezbednosne snage postanu "armija Kosova". NATO će u junu doneti odluku o mogućoj punoj operativnosti tih snaga, koje bi tad preuzele odgovornost za "rešavanje vanrednih situacija, uklanjanje eksploziva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i civilnu zaštitu".

Prema pisanju SEE Tajmsa "kosovske vlasti žele da lako naoružane Kosovske bezbednosne snage pretvore ove godine u armiju", što je zapovednik KBS Agim Čeku saopštio i u parlamentu u Prištini.

Portparolka NATO Oana Lundžesku objasnila je agenciji Beta da su "Kosovske bezbednosne snage osmišljene" i da se "pripremaju da ostvare niz bezbednosnih zadataka".

Oana Lundžesku je dodala da se posle moguće odluke o operativnoj sposobnosti "očekuje da KBS preuzmu odgovornosti za funkcije za koje su obučene, a to su rešavanje vanrednih situacija, uklanjanje eksploziva i civilna zaštita".

"Te snage su, dodala je portparolka NATO, "već korišćene u raznim prilikama za otklanjanje posledica poplava, snežnih lavina i uklanjanje mina i opasnih stvari, što pokazuje da KBS može biti od koristi svakome na Kosovu".

KBS su u januaru 2009. godine ustanovljene saglasno Ahtisarijevom planu, piše SEETajms, i u sastavu imaju dve i po hiljade pripadnika i 800 rezervista koje obučava NATO.

List navodi izjavu portparola Kfora Aleksandra Vilinga da su Kosovske bezbednosne snage "ostvarile značajan napredak", a da će o "njihovoj punoj operativnoj sposobnosti odlučiti NATO".

U izveštaju se dodaje da se to očekuje u junu, a navedena je i izjava portparola KBS Remzija Zećiraja da su "preporuke Kfora NATO-u jasne, a to je da su te snage dostigle punu operativnu sposobnost".

SEETajms prenosi i izjavu srpske poslanice u kosovskoj skupštini Rade Trajković da bi "vojska pod (kosovskim) albanskim vođstvom bila destabilizujući činilac za Srbe na Kosovu, jer bi to bila armija s minimalnim učešćem pripadnika drugih etničkih grupa".

List ukazuje i na mišljenje Florijana Ćehaje iz Kosovskog centra za bezbednosne studije, da je "Kosovu potrebna mala armija, nešto veća od KBS-a, sposobna da obavlja zadatke civilne zaštite, učešća u međunarodnim misijama i obezbeđenja integriteta Kosova".
Pogledaj vesti o: NATO,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.