Parlamentarna skupština NATO odobrila preporuku za unapređenje statusa Kosova

Izvor: VOA, 27.Maj.2024, 12:33

Parlamentarna skupština NATO odobrila preporuku za unapređenje statusa Kosova

Balkan — Parlamentarna skupština NATO odobrila je u ponedeljak preporuku da se status Kosova unapredi iz statusa posmatrača na nivo pridruženog člana ove organizacije, javio je Glas Amerike (VoA) na albanskom jeziku. Predlog je na sednici Skuopštine održane u Sofiji u Bugarskoj dobio podršku većine predstavnika zemalja koji su glasali, jedan glas - predstavnik Mađarske - bio je protiv, dok je 14 zemalja bilo uzdržano. U ponedeljak je izglasano da pridružena članica postane i Malta. Kosovo je od 2014. godine imalo status posmatrača, dok uzdizanje na nivo pridruženog člana znači da će Kosovo nadalje moći da učestvuje u svim aktivnostima odbora i pododbora Parlamentarne skupštine, kao i u radu plenarnih sednica, ali bez prava glasa. Pridruženi članovi ne doprinose ni budžetu NATO. Parlamentarna skupština NATO-a služi kao međuparlamentarna konsultativna organizacija NATO i sastoji se od 281 delegata iz 32 članice NATO. Usponu statusa Kosova u ovoj organizaciji oštro se protivila Srbija, čiji su predstavnici poručili da je podizanje statusa Prištine nagrada, a da ona čini sve što je u njenoj moći da spreči dijalog Beograda i Prištine, javlja VoA na albanskom. Radio Slobodna Evropa u nedelju je javila da je delegacija Skupštine Srbije, koja je učestvovala na prolećnom zasedanju PS NATO u Sofiji, uručila pismo u kojem su pozvali PS da se Skupštini Kosova ne dodeli status pridruženog člana. Trenutno ima devet pridruženih članova - među njima Srbija i Bosna i Hercegovina, podseća RSE. NATO snage prisutne su na Kosovu prisutne od juna 1999. godine, nakon završetka rata i povlačenja srpskih snaga, u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244. Među punopravnim članicama NATO četiri zemlje još uvek ne priznaju nezavisnost Kosova: Grčka, Španija, Rumunija i Slovačka.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Kosovo pridružena članica NATO

Izvor: JUGpress.com, 28.Maj.2024, 09:13

SOFIJA-BEOGRAD-PRIŠTINA..Parlamentarna skupština NATO odobrila je u ponedeljak preporuku za unapređenje statusa Kosova iz članice promatrača u pridruženu članicu...Sednica Parlamentarne skupštine NATO..Većina zemalja glasala je “za”, jedan glas je bio “protiv”, a 14 drugih zemalja je...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.