NATO neće dozvoliti da Avganistan bude uporište terorista

Izvor: B92, 22.Avg.2017, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO neće dozvoliti da Avganistan bude uporište terorista

Brisel -- NATO neće nikada dozvoliti da Avganistan ponovo postane uporište terorista, ocenio je danas u Briselu generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

"Naš cilj je da osiguramo da Avganistan nikada ne postane ponovo uporište terorista koji bi napadali naše zemlje", rekao je Stoltenberg pozdravljajući novu strategiju o Avganistanu koju je predstavio američki predsednik Donald Tramp.

Tramp je u govoru isključio mogućnost povlačenja američkih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vojnika iz Avganistana, ostavljajući mogućnost upućivanja dodatnih snaga iako nije precizirao kada i koliki broj tih snaga bi mogao bude poslat.

Talibanski pobunjenici su odmah reagovali na Trampov govor zapretivši da će Avganistan postati "groblje" za SAD ako ne povuku svoje snage.

"NATO trenutno ima više od 12.000 vojnika u Avganistanu a dve trećine tih vojnika su iz SAD. Više od 15 nacija prošlih godina je obećalo dodatno slanje snaga ukoliko to bude bilo neophodno", rekao je Stoltenberg.

Američki ministar odbrane Džejms Matis izjavio je posle Trampovog govora da će se konsultovati sa američkim saveznicima i Stoltenbergom o slanju vojnika.

Pentagon je pre nekoliko meseci razmatrao plan o slanju oko 3.800 dodatnih vojnika u cilju jačanja avganistanske vojske, koja ne može da se izbori s pobunom talibana.

SAD su započele intervenciju u Avganistanu 7. oktobra 2001. godine kao odgovor na terorističke napade na Njujork i Vašington 11. septembra, u cilju smene talibana s vlasti i uništavanja terorističke organizacije Al Kaida, odgovorne za te napade.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.