NATO: Rusija laže da gomilamo vojsku na njihovoj granici, mi samo radimo na kolektivnoj odbrani!

Izvor: Press, 09.Apr.2014, 21:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO: Rusija laže da gomilamo vojsku na njihovoj granici, mi samo radimo na kolektivnoj odbrani!

- Potpuno odbacujem tvrdnju zamenika ministra odbrane (Rusije Anatolija) Antonova, da NATO planira da rasporedi veliki vojni kontingent blizu ruske granice - napisao je na Tviteru zamenik generalnog sekretara Alijanse Aleksandar Veršbou.

Njegov komentar na društvenoj mreži je odgovor na izjavu Antonova na konferenciji za novinare u Moskvi, koji je, kako je preneo Interfaks, rekao da "Rusija ima informaciju o planovima nekih članica Alijanse da rasporede veliki vojni kontingent na svojim teritorijama u blizini granice" s Rusijom.

Veršbou, međutim, piše da je "osnovni cilj NATO kolektivna odbrana", preneo je Frans pres.

- Povlačimo legitimne poteze kako bi se izborili s nestabilnošću, izazvanom ruskim nelegalnim akcijama - poručio je Veršbou.

NATO je početkom marta saopštio da će poslati izviđačke avione "Avakse" preko Poljske i Rumunije da bi nadgledali krizu u Ukrajini, ali, kako je tada istaknuto, "isključivo nad teritorijom Alijanse".

SAD su takođe poslale šest borbenih aviona F-15 i desetak F16, kao i tri transportna aviona u Poljsku.

Takođe, razarač projektila za navođenje, američki "Donald Kuk", trebalo bi ovih dana da stigne na Crno more.

Ostale evropske zemlje, među kojima Velika Britanija i Francuska, ponudile su da pošalju svoje avione, ako to od njih zatraži NATO.

Šef NATO Anders Fog Rasmusen, u utorak je upozorio Moskvu da više ne interveniše u Ukrajini i rekao da Alijansa mora da se suprotstavi ovoj pretnji tako što će ojačati odbranu svojih granica, vojno podrzati Ukrajinu i preispitati svoj odnos prema Rusiji.
Vrhovni zapovednik NATO u Evropi, američki general vazduhoplovinih snaga Filip Bridlov, na pitanje novinara da li je moguće slanje američkih trupa u države najbliže Rusiji, general je rekao da “neće otpisati učešće bilo koje nacije”.

On je ocenio da je prisustvo ruske vojske na istočnim granicama Ukrajine vid psihološkog pritiska na Kijev, ali nije isključio mogućnost da je ona tamo zbog vojnih ciljeva.

- Prema onome što smo videli, reč je o oko 40.000 vojnika. To je vojska sa kombinovanim naoružanjem - rekao je Bridlov i dodao da su ruske jedinice sposobne da izvrše borbene zadatke ukoliko oni budu postavljeni pred njih.

On je rekao da “ruski ciljevi ostaju nejasni” i da vojska može da ostane na granici zbog zastrašivanja Kijeva, ali da takođe može “za 12 časova” da izvrši invaziju na istocne regione Ukrajine i u crnomorskom regionu, uključujući Pridnestrovlje. 

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Rasmusen:40 000 ruskih trupa na granici sa Ukrajinom

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Apr.2014, 13:40

Generalni sekretar NATO saveza Anders Fogh Rasmusen izjavio je da će svaka dalja intervencija Rusije u Ukrajini izazvati ozbiljne posljednice i voditi do jačanja međunarodnih sankcija.Rasmunsen je saopštio da se 40 000 ruskih trupa nalazi u graničnom područiju sa Ukrajinom. "Rusija mora povući...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.