NASTAVAK SRPSKO-RUSKE VOJNE SARADNJE: Zoran Ðorđević isključuje pridruživanje vojnim savezima

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Apr.2017, 08:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASTAVAK SRPSKO-RUSKE VOJNE SARADNJE: Zoran Ðorđević isključuje pridruživanje vojnim savezima

Srbija će zadržati vojnu neutralnost uprkos odluci susedne Crne Gore da se pridruži NATO-u

i neće tražiti članstvo ni u jednom vojnom savezu, izjavio je ministar odrbane Zoran Ðorđević.

- Što se tiče odnosa sa Crnom Gorom, mi imamo dobre odnose sa ovom zemljom, poštujemo njen izbor. Oni (žele članstvo u NATO) u interesu svojih građana. Srbija ima nezavisnu politiku i ostaje vojno neutralna >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << država. Ona ne želi da se priključuje vojnim savezima, ostajući garant bezbednosti - rekao je Ðorđević u intervjuu Sputnjiku.

Ðorđević, koji se nalazi u Moskvi, kaže da Rusija još nije isporučila borbene avione MiG 29 ali da će se ta isporuka sigurno dogoditi, kao i da o tome nije razgovarao na sastanku sa ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom u utorak.

- Javnost će biti obaveštena o tome. Isporuka se još nije dogodila, ali će se sigurno desiti - rekao je on posle sastanka sa Šojguom.

Ministar je kao netačne odbacio navode da NATO sprečava isporuku šest ruskih migova.

- Nema problema. Jeste li čuli ministra Šojgua ili predsednika Vučića ili mene da kažemo nešto o tome? Ima medijskih navoda koje ne mogu da nazovem ozbiljnim. Mi želimo da komentarišemo samo ozbiljne informacije - rekao je Ðorđević.

On je takođe rekao da sa Šojguom sada nije razgovarao o kupovini ruskih raketnih sistema zemlja-vazduh tipa S-300 i S-400, ali da je Srbija još uvek zainteresovana da ima sva neophodna sredstva za zaštitu svog suvereniteta.

- Nismo razgovarali baš o tome... Ne bih hteo da otkrivam tehničke detalje. Srbiji je potrebna vazdušna odbrana, imamo nekoliko opcija o tome kako želimo da zaštitimo svoj suverenitet na nebu. Naravno, oslanjamo se na Rusiju zato što već imamo puno ruske tehnologije. Što se tiče sistema S-300 i S-400, oni su veoma skupi, ali hoćemo najbolje za zaštitu našeg suvereniteta - rekao je Ðorđević.

On je rekao da je sa Šojguom razgovarao i o potencijalima za povećanje broja zajedničkih srpsko-ruskih vojnih vežbi, kao i o učešću Srbije u vežbama Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), u septembru u Kazahstanu, i obučavanju naših ljudi.

- To povećava operativnu gotovost srpske vojske - rekao je Ðorđević.

On je dodao da je Srbija 2016. godine održala osam vežbi sa NATO-om, dve sa Sjedinjenim Američkim Državama i dve sa Rusijom. Govoreći o misiji NATO-a na Kosovu, Ðorđević kaže da Srbija ne vidi alternativu Kforu, jer je to jedini instrument osiguranja bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji.

- Kfor je jedini garant bezbednosti za Srbe na Kosovu i Metohiji. Sva druga rešenja su neprihvatljiva za nas. Mi sarađujemo sa Kforom i želimo da se ta situacija zadrži - rekao je Ðorđević.

Rusija nastavlja pomoć Srbiji povodom uklanjanja mina

Rusko ministarstvo za vanredne situacije nastaviće da pomaže Srbiji u uklanjanju mina, izjavio je zamenik ruskog ministra za vanredne situacije Oleg Baženov, saopštila je pres služba tog Ministarstva.

Na veliko zadovoljstvo možemo da ukažemo na postizanje uspeha u sferi bilateralne saradnje, kao što je uklanjanje mina, rekao je Baženov, preneo je TAS S.

Sredinom decembra 2016. zajednička rusko-srpska grupa terenskih inženjera završila je radnu sezonu i to je već deveta sezona zajendničkih aktivnosti, rekao je Baženov.

Ove godine nastavićemo da pomažemo Srbiji u uklanjnaju mina, rekao je on, navedeno je u saopštenju.

Prema podacima ruskog Ministarstva za vanredne situacije, tokom zajedničke saradnje ruski i srpski inženjeri su uspeli da deaktiviraju više od 13.000 komada municije i očiste 5,3 miliona kvadratnih metara od mina.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.