KURTI DOVODI U OPASNOST AMERIČKE I NATO TRUPE Američki senator besan na poteze premijera lažne države

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Jun.2023, 20:58

"KURTI DOVODI U OPASNOST AMERIČKE I NATO TRUPE" Američki senator besan na poteze premijera lažne države

Prema rečima Marfija, dobro je za Kosovo da ima dobre odnose sa Srbijom, jer će samo tako Priština moći da uđe u NATO i EU.

Američki senator Kris Marfi izjavio je danas da su odluke kosovskog premijera Aljbina Kurtija o akcijama na severu Kosova u poslednjih 30 dana dovele američke i druge trupe NATO u nepotrebnu opasnost, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << preneo je prištinski portal Reporteri.

Marfi je u intervjuu Atlantskom savetu rekao da to neće doneti nikakvo dobro Kosovu kada je u pitanje međunarodno finansiranje.

- Kada je Kurti odlučio da se održe izbori na severu Kosova, imalo je smisla da gradonačelnici polože zakletvu, ali ne verujem da je bilo potrebno da oni imaju pristup opštinskim zgradama, u akciji za koju je vlada u Prištini znala da će pokrenuti reakciju koja će postati nasilna. Mislim da odluke Prištine sada nepotrebno ugrožavaju pripadnike NATO. To je nešto što Kongres nikada neće biti zainteresovan da finansira, jer su američke trupe, trupe NATO, izložene nepotrebnom riziku - rekao je Marfi.

Marfi je izrazio nezadovoljstvo zbog toga što su Kosovo i Srbija nazadovali na putu normalizacije odnosa, posle nedavnih dešavanja u severnim opštinama.

- Videli smo mnogo napretka i obećanja sa Ohridskim sporazumom, čiji je cilj bio da definiše put kojim Srbija i Kosovo mogu da idu da bi postigli normalizaciju, ali smo sada daleko od tog puta, a to je i na Americi i Evropi - kazao je Marfi.

On je ocenio da građani obe zemlje zahtevaju da se vrati na plan i na ustupke koji su neophodni – da Kosovo osnuje Zajednicu srpskih opština, a Srbija da ne sprečava Kosovo da dobije međunarodno priznanje.

Prema njegovim rečima, dobro je za Kosovo da ima dobre odnose sa Srbijom, jer će samo tako Priština moći da uđe u NATO i EU.

- Mislim da je veoma važno da Kurti donosi teške odluke, da postigne mir i krene na put normalizacije sa Srbijom. To je dobro za njegov narod, dobro je da Kosovo ima normalnije odnose sa Srbijom i da može u dobroj veri da aplicira za članstvo u NATO i EU, što se ne može desiti ako nastavi da ima ovakav odnos podela sa Srbijom - upozorio je Marfi, prenosi Kosovo onlajn.

Dodao je da je njegova poruka jednostavna.

- Moji birači neće biti toliko voljni da šalju novac u region, osim ako ne vide da lideri preduzimaju razumne korake neophodne za održavanje mira - poručio je Marfi.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grenel: Eskobar i NATO došli do politike Trampa, vide da Kurti nije dobar za SAD

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Jun.2023

Nekadašnji specijalni izaslanik bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa za Srbiju i Kosovo Ričard Grenel izjavio je da je pristup premijera Kosova Aljbina Kurtija problematičan i da je on veoma antiamerički nastrojen.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

KAZNE ZA PREMIJERA LAŽNE DRŽAVE: Evropska unija besna na Kurtija - ovakav odgovor Brisela niko nije očekivao!

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jun.2023, 15:51

Paket korektivnih mera uveden je danas protiv institucija lažne države Kosova...Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je danas da EU očekuje da se u utorak pokazalo da nema deeskalacije situacije na KiM, kao i da taj status kvo mora da se prekine...On je na konferenciji za novinare rekao da...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.