Jasno je kako zaustaviti Putina? Postoje zabrinjavajući znaci za 2024.

Izvor: B92, 23.Feb.2024, 09:17

Jasno je kako zaustaviti Putina? "Postoje zabrinjavajući znaci za 2024."

Postoji jasan put za zaustavljanje i odbijanje Putina i njegovih legija. Pitanje je samo da li Zapad ima volje da postigne to, smatra bivši zvaničnik NATO.

Naime, u analizi za Centar za analizu evropske politike (CEPA) Patrik Tarner, bivši pomoćnik generalnog sekretara za politiku odbrane i planiranje u NATO, ocenjuje da se zapadna podrška Ukrajini >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pretvara “u uništeni ruski oklop i iseckane jedinice”.

Ukazujući na blokadu za pomoć Ukrajini u američkom Kongresu, kolebanju EU da pošalje svoj deo paketa, potpisivanje dvosmislenih sporazuma koji bi trebalo UKrajini da “zamažu oči” umesto članstva u NATO-u, Tarner ističe da u ovom kneizevsnom kontekstu, evropski saveznici ne smeju da budu zarobljeni u igri “prati lidera“.

Na kontinentu gde je rat, oni moraju da postanu mnogo ozbiljniji, bez obzira na politiku u Vašingtonu, ove ili sledeće godine, navodi on.

“Mnogo ozbiljnije po pitanju troškova odbrane, sposobnosti, spremnih snaga i proizvodnje odbrane. Mnogo ozbiljnije o podršci Ukrajini i porazu Putina”, navodi Tarner u svojoj analizi.

Ističe da bi, ako je potrebno, evropske zemlje mogle i trebale da finansiraju paket oko kojeg se Kongres koleba. Evropa možda nema – trenutno nema – odbrambenu industrijsku bazu da to sama uradi, ali bi mogla da plati američkim kompanijama da to urade.

Kršenje ruku i prepirke među saveznicima neće završiti posao, smatra dalje Tarner, pa navodi da je neodlučno vođstvo potpuno neprikladno za vreme u kojem živimo. To je očigledno sa obe strane Atlantika. Nismo otišli dovoljno daleko ili dovoljno brzo u Ukrajini, kaže on.”

“Signali koje šaljemo našim protivnicima, uključujući Hitlera 21. veka koji nastoji da uništi evropsku slobodu i prosperitet, opasno su neodlučni. Izbor u 2024. jeste izbor između ustupanja terena diktatoru koji će nastaviti da uzima dalje komade Evrope ako može, ili odlučnog obračuna s njim kako bi Evropa mogla da se oslobodi tog straha”, piše Tarner.

“Ako se sada ne pozabavimo njime, zauvek ćemo žaliti. Pobeda u toj bici vratila bi Zapad u posao. Ako Zapad izabere nerad – ili mlaku i nedovoljno odlučnu akciju – zaslužuje da izgubi. Postoje zabrinjavajući znaci da bi 2024. mogla biti veoma štetna – za SAD, Evropu i Ukrajinu. Nije kasno da se to preokrene”, dodaje on.

Na kraju postavlja ptanje: “Da li naši lideri i naše nacije imaju viziju, volju i hrabrost da to urade?”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.