Zapad iza pokušaja „obojene revolucije“ u Srbiji – Moskva

Izvor: Vostok.rs, 25.Dec.2023, 19:05

Zapad iza pokušaja „obojene revolucije“ u Srbiji – Moskva

Pokušaji demonstranata da upadnu u zgradu gradske uprave u nedelju bili su deo zavere zapadnih zemalja da zbace srpsku vladu, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Hiljade prozapadnih demonstranata pokušalo je u nedelju uveče da upadne u vladine zgrade u prestonici nakon pobede vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) nad proevropskom koalicijom Srbija protiv nasilja (SPN) na parlamentarnim izborima. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić označio je proteste kao pokušaj obojene revolucije – termin koji se koristi za opisivanje pokreta koje finansiraju i organizuju zapadne zemlje, obično SAD, čiji je cilj svrgavanje svetskih lidera koji se suprotstavljaju interesima Vašingtona. U izjavi za TASS od ponedeljka, Zaharova se složila sa sumnjama srpskog lidera i izjavila da su „očigledni pokušaji kolektivnog Zapada da uzdrma situaciju u [Srbiji] tehnikama prevrata na Majdanu“. Portparolka je navela da je "jedina moguća reakcija" na izborne rezultate održane tokom vikenda strogo poštovanje slova i duha ustava Srbije i poštovanje izbora svog naroda. Jedna od optužbi koja je izazvala nedeljne demonstracije bila je da je SNS počinila „krađu glasova“ tokom izbora. Predsednik Vučić je tu tvrdnju oštro odbacio kao „laž” i insistirao na tome da proteste sponzoriše Zapad, za koji tvrdi da želi da ga ukloni sa vlasti zbog prijateljskih odnosa sa Rusijom i odbijanja da prizna nezavisnost Kosova od Srbije. Nakon što je nedeljne proteste raspršila policija, premijerka Srbije Ana Brnabić izrazila je zahvalnost ruskim bezbednosnim službama, koje su, kako je rekla, unapred upozorile na planove demonstranata da pokrenu nerede. U svom prvom obraćanju, Vučić je zahvalio i neimenovanim „stranim službama“ što su upozorili njegovu vladu na predstojeće nemire. Izvor: RT (F)
Pogledaj vesti o: Moskva,   Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.