Vučić: Srbija neće podizati zidove, taman i da s neba padaju ćuskije

Izvor: Politika, 25.Okt.2015, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Srbija neće podizati zidove, taman i da s neba padaju ćuskije

Kao pomoć zbog migrantske krize Vlada je od onih koji se najviše busaju u prsa dobila 560.000 evra, koliko je utrošeno za jednu seosku svadbu u blizini Šapca

Vlada Srbije je uspela da održi političku stabilnost, zaustavi ekonomsko propadanje i bankrot, sprovede plan za izlazak iz krize i održi dobre odnose u regionu, istakao je premijer Aleksandar Vučić, na konferenciji za novinare. On je, rezimirajući godinu i po dana rada vlade na čijem je čelu, naglasio da je Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u tom vremenu uspela da očuva stabilnost uprkos događajima u okruženju, da je finansijski stabilna i ozbiljna zemlja, jedna od najuglednijih u jugoistočnoj Evropi.

Predsednik Vlade je rekao da je Srbija posle godina ekonomskog uništavanja i velikog minusa izašla iz krize i kao ilustraciju je naveo da je planirani deficit odobren od MMF-a za ovu godinu 5,5 odsto, ali da on veruje da će na kraju godine biti manji od tri procenta. On je dodao da nije zadovoljan brzinom strukturnih reformi javnih preduzeća i racionalizacijom javne uprave i da očekuje da će biti novih zahteva MMF-a u tom pogledu.

Prema Vučićevim rečima, Srbija se drži plana za izlazak iz krize „kao pijan plota” i tvrdi da je to razlog zašto su postignuti odlični rezultati. Naveo je i da očekuje da će Srbija na svetskoj biznis listi, koja izlazi u narednim danima, dramatično napredovati, dodajući da neće biti zadovoljan dok Srbija ne bude među prvih 30–40 država.

„To pokazuje da je Srbija na dobrom i sigurnom putu”, rekao je Vučić, dodajući da naša zemlja, prvi put u poslednjih više desetina godina, neće imati rebalansa budžeta.

„Rast BDP-a biće od 0,7 do jedan odsto. Siguran sam da ćemo 2016. imati snage da idemo i do dva odsto. To znači da ćemo imati dinamičan rast. Kada imate tri, četiri, pet godina rast, jasno je da će svi ljudi videti kako izgleda bolji život”, rekao je Vučić.

On je kazao da su najveći problemi Srbije stari dugovi i to „Srbijagasa” od 303 miliona evra prema Rusiji i dug vojnim penzionerima od 160 miliona evra.

On je naveo da je Srbija vodila i politiku dijaloga s komšijama, ističući da vlada ne sme da bude vlada sukoba.

Vučić je kazao da je Srbija do sada dobila nepuna dva miliona evra od raznih organizacija zbog migrantske krize. „A od onih koji se najviše busaju u prsa, naša vlada je dobila 560.000 evra. Oni su nam dali para kao za jednu seosku svadbu u blizini Šapca, ali su se za svaki dinar, a ne za svaki evro, za svaki dinar naslikali na televizijama”, rekao je on.

Na novinarsko pitanje da li će Srbija, u situaciji kada druge zemlje podižu zidove zbog velikog priliva izbeglica s Bliskog istoka, ipak podići zid, Vučić je rekao: „Šta god da se desi, taman i da ćuskije padaju s neba, Srbija neće podizati zidove”. On je zamolio da se to pitanje više ne postavlja jer se taj stav neće promeniti.

Predsednik srpske vlade nije želeo juče da komentariše zbivanja u Crnoj Gori i da se nada da će procesi vratiti u regularne političke tokove, dodajući da je interes Srbije mir i stabilnost u regionu.

„Ne komentarišem ih, nadam se da će se uploviti u regularne političke tokove, da se stvari rešavaju mirnim putem i razgovorima”, rekao je Vučić.

Za mene Živak i Bandić nisu ni za šta krivi

Aleksandar Vučić je naglasio da poštuje odluku Vojnodisciplinskog suda koji je kaznio generale Ranka Živaka i Predraga Bandića u predmetu pada helikoptera, u kojem je stradalo šest osoba i jedna beba, ali da za njega kao predsednika vlade oni nisu ni zašta krivi jer su, kako je rekao, radili ono što bi svako od nas uradio.

Predsednik Vlade je rekao da ne zna da li su oni poštovali procedure u potpunosti ili ne, ali da zna da su imali najbolju nameru. „To su dosad hiljadu puta uradili. Samo ja sam tri puta prinudno sleteo u uslovima koji su bili teži. Pa šta sad? Treba svi ti komandiri da idu na odgovornost. To je život, dešavaju se nesreće”, istakao je Vučić.

On smatra da neko na silu pokušava da tu temu stavi na dnevni red, kako bi se destabilizovala Srbija ili da bi se pravio ukrajinski scenario „genija” Borka Stefanovića. „Ponosan sam što u Srbiji nije bilo ukrajinskog scenarija i obećavam da, dok sam ja premijer, ukrajinskog ili bilo kakvog drugog scenarija iz okruženja koje smo imali prilike da vidimo, neće biti”, naglasio je Vučić.

Razmišljamo o nabavci borbenih helikoptera

Premijer Vučić kaže da će Srbija uvek imati dovoljno oružja da niko ne pomisli da može da izvrši agresiju na našu zemlju. Pratimo, objasnio je premijer, šta rade zemlje u okruženju „i ne smemo da dopustimo ni na koji način narušavanje odnosa snaga u regionu, što bi bilo moguće da stojimo i ne radimo ništa”.

Na pitanje da li će nabavka naoružanja biti jedna od tema razgovora u Moskvi s državnim rukovodstvom Rusije, on je rekao da Vlada pre svega radi na unapređenju srpske ekonomije i želi da naše oružje i naše oruđe bude proizvedeno u Srbiji.

Premijer je rekao da je naša zemlja naručila dva transportna helikoptera i da razmišljamo i o borbenim helikopterima jer su neki u okruženju dobili 16 modernih helikoptera. „Moramo da razmišljamo i o odgovorima na balističke rakete, ne želeći sukob nigde i nikada i ni sa kim, ali jednostavno moramo da budemo spremni i da znamo da Srbija ima tu vrstu odvraćajuće snage za svakoga ko bi pomislio da je Srbija lak plen” rekao je Vučić.

Šta je dogovoreno u Sofiji

Ako je verovati izveštaču agencije Rojters, kao što je „Politika” juče objavila, na trilateralnom sastanku premijera Srbije, Rumunije i Bugarske u subotu je usaglašen stav da su tri države „spremne da zatvore svoje granice, ukoliko to učine Nemačka i Austrija radi zaustavljanja priliva izbeglica”.

„Tri zemlje su spremne, ukoliko Nemačka i Austrija zatvore svoje granice, da ne dozvole da postanemo tampon zona. Spremni smo da zatvorimo granice”, naglasio je premijer Bugarske Bojko Borisov nakon sastanka s Aleksandrom Vučićem i Viktorom Pontom. M. A.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.