Izvor: Politika, 02.Jan.2010, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vatrometi za 2010. godinu

Zbog razlike u vremenskim zonama Nova godina je prva stigla u zemlje pacifičkog regiona, zatim u Evropu i na kraju u Ameriku

Zbog razlike u vremenskim zonama, nova godina je prva stigla u zemlje pacifičkog regiona, zatim u Evropu i na kraju u Ameriku. A već po tradiciji, zajednički imenitelj gotovo svih dočeka bio je raskošan vatromet koji je najspektakularniji bio u Sidneju, prenose mediji.

Uprkos snegu i temperaturi od 10 stepeni Celzijusa ispod nule, više >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << od 120.000 Rusa okupilo se na Crvenom trgu u Moskvi gde su posmatrali vatromet i slušali novogodišnju poruku predsednika Dmitrija Medvedeva.

„Prošla godina nije bila od onih lakših za našu zemlju i zato želim da vam zahvalim svima što smo je zajedno pregurali”, rekao je Medvedev, javlja Beta.

U Vatikanu je papa, očigledno bez posledica posle lakšeg napada na njega za Božić – kada je bio oboren na zemlju – predvodio poslednju misu u 2009. godini.

U francuskoj prestonici Parizu, Ajfelova kula je okićena pulsirajućim višebojnim svećicama a gradski oci za nju ponosno kažu da izgleda kao ogromna božićna jelka, prenosi Tanjug.

U Londonu je glavna proslava organizovana na obalama reke Temze, kod Londonskog točka, a slavlje je održano na temperaturi od nula stepeni. U Španiji, uz zvučni i svetlosni spektakl na Trgu Puerta del Sol, obeležen je početak španskog predsedavanja Evropskom unijom. Novu 2010. godinu na ulicama metropola srednje Evrope najveselije i najburnije su dočekali Poljaci čija zemlja jedina u regionu završava godinu bez recesije. Na trgove Krakova i Varšave izašlo je oko 100.000 ljudi, javlja Beta.

Najmirnije u srednjoj Evropi slavio je Prag, pošto je većina Pražana odabrala da spoji Božić i Novu godinu i ode na skijanje u planine, a turista je ove godine bilo znatno manje i prema procenama Asocijacije čeških turističkih agencija nije ih bilo više od 140.000, javlja Tanjug.

Zbog vremenske razlike, nova godina je došla kasnije u SAD u odnosu na Evropu i Aziju. Na Tajms skveru u Njujorku 2010. godinu je dočekalo oko milion ljudi. Za ovaj doček preduzete su stroge mere bezbednosti pa je tako policija slavljenicima zabranila unošenje ruksaka i velikih torbi u oblast oko Tajms skvera, javlja Beta.

Filipini, Australija, Novi Zeland, Japan i Kina prvi su ušli u novu godinu. Na slavlju u sidnejskoj luci bilo je oko milion i po ljudi. Tu je priređen fantastičan vatromet na koji je potrošeno oko pet tona eksploziva. Vatrometne naprave ispaljivane su s mosta, iz brodova u luci i zgrada koje gledaju na tu australijsku luku.

Sidnejski list „Morning herald” piše da je vatromet stvarno bio lep, ali da je koštao oko 264.000 australijskih dolara ili 237.500 američkih.

Nova godina na Južnom Pacifiku prvo je stigla na Novi Zeland gde je u Oklendu takođe priređen vatromet.

Na Filipinima je nekoliko stotina ljudi povređeno od pirotehničkih naprava, prenele su svetske agencije.

Japanska prestonica Tokio pozdravila je novu godinu na tradicionalan način, oglašavanjem zvona u hramovima u ponoć.

Na dočeku u Hongkongu bilo je oko pola miliona ljudi. Tu je bio priređen raskošan vatromet, a projektili su ispaljivani sa oblakodera, prenose svetske agencije.

G. B.

[objavljeno: 03/01/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.