Teritorija: Moskvu očekuje hranljivo-zapaliva smesa savremene umetnosti

Izvor: Vostok.rs, 02.Okt.2013, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teritorija: Moskvu očekuje hranljivo-zapaliva smesa savremene umetnosti

02.10.2013. -

Provokacione postavke, eksperimentalni projekti, neočekivani spojevi raznih vidova umetnosti, izmenjen, a ponekad deformisan pozorišni prostor: sve to očekuje publiku Međunarodnog festivala škole savremene umetnosti Teritorija u Moskvi.

Umetnički direktor festivala Roman Dolžanski deli program na dva osnovna dela: Umetnost danas i Umetnost sutra. I obećava da će predstave dananjeg dana iz Nemačke, Norveške, Belgije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Grčke i Rusije kao nikada upečatljivo pokazati umetnost preseka i najneočekivanije spojeve žanrova i kultura.

- To su razne smese koje će za nekog biti hranljive, za nekog zapaljive. Ali to je svaki put zanimljiv spoj. Zanimljiva kolekcija sasvim različitih umetničkih individualnosti. Na primer, festival otvara predstava Plej, u radu nad kojom su se sastali indijska igračica i belgijski koreograf marokanskog porekla. Istovremeno to je predstava koju je nadahnula Pina Bauš, legendarna nemačka igračica i koreograf.

Ova predstava je posvećena Pini Bauš, a u suštini ona je neprekidni dijalog u kojem učestvuju plastika i reč, živa glumačka igra i video. Istok i Zapad, Jin i Jang...

Glavni događaj Teritorije za organizatore je predstava Rauš pozorišta Šaušpilhaus iz Nemačke. To je postavka nemačkog režisera Falka Rihtera i holandskog koreografa Anuka van Dajka o politici, ljubavi, društvu, usamljenosti. Predstava istražuje ljudsko saznanje epohe društvenih mreža. Pozvan je u Moskvu i čuveni grčki reditelj i performer Dimitris Ppaioanu, reditelj nezaboravnog šou programa na otvaranju Olimpijade u Atini 2004. godine. U pozorišnim krugovima on je čuven kao smeo i drzak eksperimentator i upravo takav rad pod nazivom Prva materija predstaviće moskovskoj publici. Njegov ruski kolega reditelj Kiril Serebrenikov komentariše ovu postavku:

- Predstava Prva materija je o apsolutnoj umetničkoj slobodi, o apsolutnoj neustrašivosti. Razmišljanje o tome šta je to umetnik, u kom odnosu se nalazi sa onim o čemu govori. To je provokantan i za Rusiju neobičan projekat zato su nas njegovi autori 33 puta pitali neće li ih ovde ubiti?

Ruske predstave nisu ništa manje provokativne. Na primer, Tri dana u paklu, postavka Teatra Nacija, odneće publici glavu, uverava rukovodilac pozorišta i idejni tvorac festivala Teritorija Jevgenij Mironov.

- To nije baš predstava, to je neka instalacija, za vreme koje svakome ili treba da se pomeri pamet ili čovek treba da pobegne, što se i dešava, ili mirno da izađe i pojede prženi krompir koji se nudi posle predstave. Ali predstaa je sračunata na javnu usamljenost gledalaca kada im ništa ne smeta da razmisle.

To je glavni zadatak festivala Teritorija: da uči, uči da se misli o onome što se dešava sa ljudima, sa svetom, sa svakim čovekom — u svim sferama života.

Karina Ivaško,

Izvor: Glas Rusije, foto: Fotografii predostavlenы organizatorami festivalя    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.