Tbilisi: Nikolićeva izjava – nesporazum

Izvor: Politika, 29.Maj.2012, 22:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tbilisi: Nikolićeva izjava – nesporazum

Tokom posete Moskvi novoizabrani predsednik najavio mogućnost da se srpski parlament izjašnjava o priznanju nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije

Mogućnost da novi saziv parlamenta Srbije uskoro razmatra priznanje nezavisnosti dve gruzijske republike – Južne Osetije i Abhazije – u prvim reakcijama u Tbilisiju ocenjena je pomirljivo, kao nesporazum.

Tokom posete novoizabranog predsednika Srbije Moskvi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 26. maja, Tomislav Nikolić je u intervjuu za radio „Eho Moskve” najavio mogućnost da se najviše zakonodavno telo u Srbiji izjašnjava o situaciji nastaloj posle kratkotrajnog rusko-gruzijskog rata 2008. i otcepljenjem dve pomenute republike od matične države.

Istovremeno, Nikolić je naglasio da situaciju u Južnoj Osetiji i Abhaziji nikako ne treba porediti sa onim što se dešava u srpskoj pokrajini Kosovo.

Povodom Nikolićeve izjave oglasila se Nino Kalandadze, zamenik gruzijskog ministra inostranih poslova, saopštenjem u kojem se navodi da je, prema principima međunarodnog prava, poštovanje suvereniteta Gruzije istovremeno i nacionalni interes Srbije.

„Treba, pre svega, naglasiti da narode Gruzije i Srbije vezuju istorijske sličnosti, pravoslavlje i kulturne veze. Devedesetih godina prošlog veka obe države su prošle kroz tragična zbivanja. Gruzija, jednako kao i Srbija, želi da se priključi evropskim strukturama.”

„Svima je jasno da EU podržava teritorijalnu celovitost Gruzije, i mi smo uvereni da je poštovanje međunarodnog prava, koje podrazumeva i zaštitu teritorijalne celovitosti Gruzije i poštovanje njenog suvereniteta, i u interesu Srbije”, istakla je Kalandadzeova, izrazivši uverenje da će, posle konsultacija u okvirima EU, Nikolićeva izjava biti sagledana u pravom svetlu, a nesporazum prevaziđen.

.................................................

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 30. maja. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite  OVDE.

S. Samardžija

objavljeno: 30.05.2012
Pogledaj vesti o: Maja Nikolić

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić najavio priznanje Južne Osetije i Abhazije

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Maj.2012

Tokom posete Moskvi novoizabrani predsednik najavio mogućnost da se srpski parlament izjašnjava o priznanju nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Tbilisi: Nikolićeva izjava – nesporazum

Izvor: Politika, 30.Maj.2012, 13:49

Tokom posete Moskvi novoizabrani predsednik najavio mogućnost da se srpski parlament izjašnjava o priznanju nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije..Mogućnost da novi saziv parlamenta Srbije uskoro razmatra priznanje nezavisnosti dve gruzijske republike – Južne Osetije i Abhazije – u prvim reakcijama...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.