Vesti

2

Nikolić najavio priznanje Južne Osetije i Abhazije

Autor: AS

Izvor: Politika/Novi magazin

Nikolić najavio priznanje Južne Osetije i Abhazije

Izvor: Foto: Svedok

Tokom posete novoizabranog predsednika Srbije Moskvi 26. maja, Tomislav Nikolić je u intervjuu za radio „Eho Moskve” najavio mogućnost da se najviše zakonodavno telo u Srbiji izjašnjava o situaciji nastaloj posle kratkotrajnog rusko-gruzijskog rata 2008. i otcepljenjem dve pomenute republike od matične države, piše Politika.

Istovremeno, Nikolić je naglasio da situaciju u Južnoj Osetiji i Abhaziji nikako ne treba porediti sa onim što se dešava u srpskoj pokrajini Kosovo.

Povodom Nikolićeve izjave oglasila se Nino Kalandadze, zamenik gruzijskog ministra inostranih poslova, saopštenjem u kojem se navodi da je, prema principima međunarodnog prava, poštovanje suvereniteta Gruzije istovremeno i nacionalni interes Srbije.

„Treba, pre svega, naglasiti da narode Gruzije i Srbije vezuju istorijske sličnosti, pravoslavlje i kulturne veze. Devedesetih godina prošlog veka obe države su prošle kroz tragična zbivanja. Gruzija, jednako kao i Srbija, želi da se priključi evropskim strukturama.”

„Svima je jasno da EU podržava teritorijalnu celovitost Gruzije, i mi smo uvereni da je poštovanje međunarodnog prava, koje podrazumeva i zaštitu teritorijalne celovitosti Gruzije i poštovanje njenog suvereniteta, i u interesu Srbije”, istakla je Kalandadzeova, izrazivši uverenje da će, posle konsultacija u okvirima EU, Nikolićeva izjava biti sagledana u pravom svetlu, a nesporazum prevaziđen.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Kika

Otislo dete da se igra kod cika Putina. Sta vise reci.

Srboljub

Да ли има бољег начина признања Косова од признања државе која се налази у идентичној ситуацији?! Па кад се признају Јужна Осетија и Абхазија кренуће и лавина признања Косова: "Види ти Србе, признају независност Абхазије и Осетије али не и Косова? Па ми ћемо да признамо и Косово..."