Sve spremno za Putinovu veliku godišnju konferenciju

Izvor: B92, 23.Dec.2016, 00:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve spremno za Putinovu veliku godišnju konferenciju

Moskva -- U Moskvi je sve spremno za veliku pres-konferenciju predsednika Rusije Vladimira Putina, piše “Sputnjik”.

Odgovarajući na pitanje da li su mere bezbednosti pojačane zbog ubistva ruskog ambasadora u Turskoj, portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je rekao da se svi događaji na kojima učestvuje predsednik "obezbeđuju na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najvišem nivou".

„Kada se organizuju konferencije za novinare, kao i svi drugi tako masovni događaji, naravno da se preduzimaju mere bezbednosti koje odgovaraju datom trenutku“, rekao je Peskov.

Tradicionalna godišnja konferencija za novinare Vladimira Putina bila je zakazana za četvrtak 22. decembar, ali je zbog tragičnih događaja u Ankari i ceremonije opraštanja od ruskog ambasadora pomerena za petak u 10 sati.

Putin se za ovu veliku konferenciju, po pravilu, priprema danima i veoma ozbiljno, ističe “Sputnjik”.

U Kremlju kažu da se tih dana gotovo ne spava zato što se „predsednik priprema veoma pažljivo“, iščitava materijale i obnavlja znanja o najrazličitijim temama, iz svih oblasti unutrašnje i međunarodne politike, bezbednosti, ekonomije… U pripreme je uključena i čitava armija ljudi — sva ministarstva i druge državne institucije i agencije, koje predsedniku Putinu dostavljaju relevantne informacije i analitičke materijale.

U Kremlju takođe prave i prognoze kakva će pitanja novinari postavljati, ili tačnije koje teme će ih najviše zanimati.

“Sputnjik” ističe da se do sada nikada nije desilo da Putin nije imao odgovor na njihovo pitanje ili da su ga uhvatili nespremnog i da on “kao iz rukava izbacuje statističke podatke i odgovara na svako prijatno i neprijatno pitanje”.

Najviše pitanja bude postavljeno o unutrašnjoj i spoljnoj politici Rusije, priča se o globalnim temama, ali često se provuče i neko pitanje o privatnom životu ruskog predsednika.

Očekuje se da će ove godine glavne teme velike Putinove konferencije za novinare biti ekonomija, socijalna sfera, situacija u Siriji i na Bliskom istoku, borba protiv međunarodnog terorizma, rusko-američki odnosi i regulisanje situacije u Ukrajini. Takođe, očekuje se da će medije posebno interesovati Putinov komentar na rezultate izbora u SAD.

Novinari se, s druge strane, za ovaj događaj takođe spremaju danima — osmišljavaju pitanja i trikove kako da privuku pažnju predsednika. Jer na ovaj događaj, po pravilu, dođe više od 1.000 novinara, a samo nekoliko desetina njih dobije šansu da postavi pitanje.

Za svoj „minut slave“ novinari se dovijaju na razne načine. Da bi postavili pitanje ruskom predsedniku neophodno je da, najpre, zauzmu dobro mesto, poželjno što bliže bini. Zbog toga kada se otvore vrata sale u kojoj se konferencija održava nastaje pravi stampedo.

Međutim, zauzimanje dobrog mesta je samo pola posla. Sledeći korak je privlačenje pažnje — maše se medvedićima, zastavama, maramama, podižu se plakati sa najrazličitijim porukama, poput onih upućenog Putinovom portparolu: „Peskov nas ne primećuje“ ili „Vi ćete sigurno nama odgovoriti“.

Da bi se privukla pažnja, oblači se i garderoba jarkih boja, dolazi se čak i u narodnoj nošnji ili, recimo, lovačkoj uniformi, a bilo je i onih koji su dolazili sa kacigom na glavi ili globusom u rukama.

Ove godine je za Putinovu redovnu konferenciju akreditovan rekordni broj novinara, čak 1.437 njih iz celog sveta. To je 47 novinara više nego prošle godine.

Razgovor sa predstavnicima sedme sile prošlog decembra trajao je duže od tri sata, i za to vreme Putin je odgovorio na više od 40 pitanja.

Najduža do sada konferencija bila je održana 2008. godine i trajala je četiri sata i 40 minuta, i za to vreme odgovorio je na više od 70 pitanja.

Prvi put ruski predsednik je održao veliku konferenciju za štampu 2001. godine. Zatim su takvi sastanci sa novinarima postali godišnji. Izuzetak je bilo samo vreme kada je Putin zauzimao dužnost ruskog premijera.

Ovo je 12. godišnja konferencija za novinare Vladimira Putina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.