Rehabilitovana Carska porodica Romanov

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Okt.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rehabilitovana Carska porodica Romanov

MOSKVA - Prezidijum Vrhovnog suda Ruske federacije odlučio je da na žalbu Velike kneginje Marije Vladimirovne rehabilituje članove Carske porodice Romanov.

"Prezidijum Vrhovnog suda Ruske Federacije odlučio je da prizna da je nad Carskom porodicom izvršena neosnovana represija i da rehabilituje Romanova Nikolaja Aleksandrovna, Romanovu Aleksandru Fjodorovnu, Romanovu Olgu Nikolajevnu, Romanovu Tatjanu Nikolajevnu, Romanovu Mariju Nikolajevnu, Romanovu Anastasiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Nikolajevnu i Romanova Alekseja Nikolajevna", rekao je sudija ruskog Vrhovnog suda.

Na taj način sud je udovoljio žalbi advokata Velike kneginje Marije Vladimirovne Germana Lukjanova i promenio odluku sudskog vieća Vrhovnog suda od 8. novembra 2007. godine, prema kojoj Nikolaj Drugi i članovi njegove porodice nisu bili rahabilitovani.

Cara Nikolaja Drugog i članove njegove porodice streljali su boljševici u noći 17. jula 1918. u Jekaterinburgu.

Početkom 1991. lokalnom tužilaštvu je predata prva molba za pronalaženje tela koja su imala znake nasilne smrti, a 1993. godine Javno tužilaštvo povodom tog pitanja počelo je krivični postupak.

Posle tri genetske ekspertize koje su sprovedene 1993. u Velikoj Britaniji, 1995. u SAD, 1997. u Rusiji, specijalna komisija je zaključila da pronađeni ostaci pripadaju porodici Romanovih.

Odlučeno je da se sahrane u Petropavlovskom saboru u Sankt-Peterburgu, a krivični postupak je obustavljen.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ruska carska porodica Romanov će ipak biti rehabilitovana

Izvor: Kurir, 01.Okt.2008, 17:37

MOSKVA, 1. oktobra (Tanjug) - Vrhovni sud Rusije presudio je danas da su car Nikola Drugi i članovi njegove porodice, koji su streljani 1918. godine za vreme Oktobarske revolucije, bili nezakonito ubijeni i da imaju pravo na rehabilitaciju. Ovim je okončana dugogodišnja kampanja monarhista i potomaka...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.