RUSIJA ŽELI DA SUSTIGNE SAD I KINU: Putin obelodanio ambiciozne planove Moskve na polju veštačke inteligencije (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Nov.2023, 21:33

RUSIJA ŽELI DA SUSTIGNE SAD I KINU: Putin obelodanio ambiciozne planove Moskve na polju veštačke inteligencije (VIDEO)

Sjedinjene Države i Kina predvodnici su razvoja AI.

Ruski predsednik, Vladimir Putin, u petak je upozorio da se Zapadu ne sme dopustiti da razvije monopol na području veštačke inteligencije (AI), najavivši da će se uskoro objaviti ambicioznija ruska strategija u toj sferi.

Sjedinjene Države i Kina predvodnici su razvoja AI, tehnologije za koju mnogi naučnici i svetski čelnici predviđaju da će transformisati svet i revolucionizirati >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << društvo kao što su to kompjuteri učinili krajem 20. veka.

I Moskva ima ambicije postati AI supersila, ali njeni napori zasad kasne zbog rata u Ukrajini i zapadnih sankcija koje su zaustavile uvoz visokotehnoloških proizvoda, piše Reuters.

PUTIN on Artificial Intelligence (AI) 🇷🇺

Russian President Putin’s statements at the conference “Journey to the World of Artificial Intelligence”:

— Traditional values ​​should be the basis for the development of modern technologies;

— The introduction of automation and… pic.twitter.com/JF3cJhWaag

— James Porrazzo (@JamesPorrazzo) November 24, 2023

Govoreći u Moskvi na konferenciji o AI, uz direktora Sberbanka, Germana Grefa, Putin je rekao da je nemoguće zabraniti AI te je upozorio da bi bilo opasno i neprihvatljivo omogućiti zapadnim platformama da razviju monopol u AI tehnologijama.

- Kao prvi korak će u vrlo bliskoj budućnosti biti potpisan predsednički dekret te će se usvojiti nova verzija nacionalne strategije za razvoj veštačke inteligencije - kazao je Putin na konferenciji.

Ta će strategija doneti značajne promene, uključujući "ekspanziju fundamentalnih i primijenjenih istraživanja u području generativne veštačke inteligencije i velikih jezičnih modela", najavljuje ruski predsednik.

- Rusija treba napraviti zakonodavne i investicione promene kako bi podstakla razvoj veštačke inteligencije - zaključio je.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.