RT: Rusija predala Ukrajini brodove zaplenjene tokom kršenja teritorijalnih voda kod Krima

Izvor: Vostok.rs, 18.Nov.2019, 12:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Rusija predala Ukrajini brodove zaplenjene tokom kršenja teritorijalnih voda kod Krima

Moskva je danas predala ukrajinskoj strani tri broda ukrajinske mornarice, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije. Naglašava se da su oni materijalni dokazi ilegalnog prelaska državne granice. "Njihova predaja ukrajinskoj strani postalo je moguće zbog činjenice da su ruske nadležne vlasti izvršile potrebne istražne radnje, a njihovo prisustvo na teritoriji Ruske Federacije nije potrebno ", saopštilo je Ministarstvo. Iz diplomatskog odeljenja su takođe primetili da "ruska strana namerava da nastavi sa oštrim suzbijanjem bilo kakve provokacije na svojim granicama". "Postupci kijevskih vlasti, koje su naredile svojim trupama da sprovedu provokativne akcije, zločin je ne samo protiv suvereniteta Ruske Federacije, već i protiv ukrajinskih državljana koji su namerno ugroženi", dodaje se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova. I ukrajinski i ruski brodovi imaju prava na prolazak, ali postoje stroga pravila bezbednosti za koja je Moskva rekla da ih je ukrajinska mornarica prekršila. Pokušaj je prerastao u sukob između ruskih graničara i ukrajinskih posada, koje su, kako se navodi, odbile da se povinuju uputstvima, te navele da imaju pravo na prolaz kako žele. Sukob je prestao bez krvoprolića i rezultirao hapšenjem ukrajinskih mornara i zaplenom njihovih brodova zbog „kršenja teritorijalnih voda“. Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB), koja je zadužena za pogranične snage, optužila je Kijev da je organizovao „provokaciju“.

Ukrajinski mornari su ubrzo prihvaćeni kao nacionalni heroji i politički zatvorenici u svojoj domovini. Moskva je saopštila da je čitava misija bila očigledna zavera Porošenka da postigne političke poene uoči predsedničkih izbora. I da je tako, njegov plan očigledno nije uspeo, jer je pretrpeo veliki poraz od Vladimira Zelenskog koji je u aprilu osvojio više od 73 procenata glasova. Posade brodova su oslobođene u okviru velike razamene zatvorenika između Rusije i Ukrajine 7. septembra, što je Zelenski ispregovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u okviru šireg napora da se smanje tenzije između dve zemlje. Oslobađanje vojnih brodova dolazi uoči razgovora u Parizu zakazanog za 9. decembar, što će biti prvi lični sastanak dvojice lidera. Francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Angela Merkel posredovaće događaju, koji je potvrđen prošle nedelje. Tri broda ukrajinske mornarice „Berdjansk“, „Nikopolj“ i „Jani Kapu“ su 25. novembra prošle godine bez dozvole ušla u teritorijalne vode Rusije i izvodili opasne manevre, ne odgovarajući na zahteve ruskih brodova koji su ih pratili. Sva tri broda su nakon hica upozorenja zadržana i kasnije prevezena do luke u Kerču. Izvor: Vostok / RT

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Rusija vratila Ukrajini zaplijenjene brodove

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Nov.2019

MOSKVA - Moskva je u ponedjeljak predala ukrajinskoj strani tri broda ukrajinske mornarice, koji su zadržani u blizini Kerčkog moreuza zbog povrede ruske granice, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.