RT: Moskva pozvala Pentagon da preispita svoju strategiju u Siriji i o povlačenju iz Sporazuma o raketama

Izvor: Vostok.rs, 15.Dec.2018, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Moskva pozvala Pentagon da preispita svoju strategiju u Siriji i o povlačenju iz Sporazuma o raketama

Izvor: Vostok / RT Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu je uputio oštre kritike prema američkoj politici u Siriji, te ponudio direktne razgovore o Sporazumu o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa iz 1987. godine (INF). Situacija u delovima istočne Sirije, koju kontrolišu "Sirijske demokratske snage" (SDF) sastavljene većinom od Kurda koje podržavaju SAD, ostaje "duboko zabrinjavajuća", napisao je Šojgu u pismu šefu Pentagona Džejmsu Matisu ranije ove nedelje. Vašington ne radi ništa za obnovu mira i pomoći razorenom regionu da se oporavi od dugog rata, dok njegovi vazdušni napadi i dalje prozrokuju smrt civila, rekao je ministar odbrane Sergej Šojgu. Napomenuo je da je u poslednjih nekoliko meseci ubijeno najmanje 1.500 civila pošto su snage "SDF" krenule u čišćenje preostalih džepova "Islamske države". Šojgu je takođe opisao poteškoće koalicije koju predvodi američka vlada u dugotrajnoj borbi blizu sirijskog grada Hadžina u istočnoj provinciji Deir ez Zor. Trebalo im je šest meseci da snage uz podršku Pentagona izbace militanate iz malog grada, samo da bi se kasnije militanti pregrupisali u selima duž reke Eufrat.

Snage "SDF" koje podržavaju SAD, foto: © Aboud Hamam / Reuters / RT Za razliku od toga, sirijska armija demonstrirala je svoju sposobnost da oslobodi oblasti za dve nedelje, rekao je Šojgu. Ministar je takođe naglasio da je izgradnja i oporavak u ratom razorenoj zemlji podriven krijumčarenjem nafte i naftnih derivata iz područja pod kontrolom "SDF-a". Istovremeno, američko vojno prisustvo u vazduhoplovnoj bazi Al-Tanf otežava dostavljanje pomoći velikom izbegličkom kampu Rukban, a u kojem je smešteno više od 50.000 sirijskih izbeglica, dodao je Šojgu. On je takođe saopštio da vazduhoplovna baza i "naoružane bande" oko nje sprečavaju izbeglice da se vrate kući. U odvojenom pismu Matisu, Šojgu je ponudio da se započne "otvoreni i značajan dijalog" o razlikama koje zemlje imaju oko Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, a koji zabranjuje kopnene rakete sa dometom od 500 do 5.500 km. Obe zemlje se međusobno optužuju za kršenje Sporazuma. Prošle nedelje je američki državni sekretar Majk Pompeo upozorio da će Vašington u potpunosti napustiti Sporazum u roku od 60 dana, ako se Rusija ne "vrati njegovom poštovanju". Moskva je zauzvrat izradila rezoluciju Saveta bezbednosti UN-a radi podrške Sporazumu. Šojgu je naglasio da do sada Moskva nije dobila zvaničnu reakciju Pentagona o njenom prijedlogu za održavanje pregovora o Sporazumu.

Čitajte više na Situacija u Siriji - iz minuta u minut

Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.