Izvor: RuskaRec.ru, 17.Apr.2017, 11:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađite 10 razlika između današnje i Moskve od pre jednog veka

1. Kremlj
Pogled na obale reke Moskve i zidine Kremlja sa Prvom i Drugom bezimenom kulom, koje su sagrađene osamdesetih godina 15. veka i visoke su više od 30 metara.
2. Nikoljska ulica
Radi se o jednoj od najstarijih ulica u Moskvi. Ime je dobila po svojoj najupečatljivijoj znamenitosti, drevnom Nikoljskom manastiru. U 15. veku, pre nego što je sagrađen Crveni trg, ulica je vodila ka Nikoljskoj kapiji na istoimenoj kuli Kremlja.
3. Trijumfalna >> Pročitaj celu vest na sajtu RuskaRec.ru << kapija
Pogled na Kutuzovljev prospekt i Trijumfalnu kapiju. Arhitekta Osip Bove projektovao je Trijumfalnu kapiju u spomen na rusku pobedu nad Napoleonom 1812. godine. Spomenik se prvobitno nalazio na trgu Tverska zastava i bio je jedan od brojnih spomen-kapija postavljenih na putu kojim se ruska vojska vraćala iz Evrope. Po naređenju sovjetskih vlasti kapija je demontirana 1936. godine. Tek 32 godine kasnije, njena replika postavljena je na Kutuzovljevom prospektu.
4. Kamergerska ulica
Pogled na Kamergersku i Gazetnu ulicu sa Kuznjeckog mosta. Kroz istoriju, Kamergerska ulica promenila je više naziva. Današnje ime dobila je krajem 19. veka, pošto su u to vreme u njoj mahom živeli državni činovnici sa zvanjem „kamerger“. Danas je Kamergerska ulica pešačka zona u kojoj su smešteni skupi barovi, restorani i prodavnice.
5. „Dom Paškova“
„O zalasku sunca, visoko iznad grada, na kamenoj terasi jednog od najlepših zdanja u Moskvi, zgrade podignute pre oko sto pedeset godina, nalazila su se dvojica: Voland i Azazelo. Niko ih nije mogao videti odozdo sa ulice, pošto ih je od suvišnih pogleda zaklanjala balustrada sa gipsanim vazama i gipsanim cvetovima. Ali oni su videli čitav grad, gotovo do samih njegovih rubova.“ Ovako je ruski pisac Mihail Bulgakov opisao „Dom Paškova“ u svom romanu „Majstor i Margarita“ (u prevodu Zlate Kocić), pišući o zdanju koje je postalo jedna od najvećih atrakcija Moskve, ubrzo pošto je izgrađena 1786. godine. Danas ova zgrada pripada Ruskoj državnoj biblioteci i može se obići u pratnji turističkog vodiča.
6. Ulica Kuznjecki most
Od 17. do 19. veka u ulici Kuznjecki most živeli su pripadnici plemićkih porodica. Pre Oktobarske revolucije iz 1917. godine ulica je bila stecište brojnih kupaca i, prema rečima savremenika, predstavljala je „pravi hram luksuza i stila“, jer su ovde bile smeštene različite prodavnice. U skladu sa tradicijom, i danas se u ulici Kuznjecki most, pored znamenitosti iz minulih vremena, nalaze brojni butici, knjižare i restorani.
7. Pozorišni trg
Istorija Pozorišnog trga počinje 1812. godine, kada je Moskva pretrpela strahovit požar u vreme rata protiv Napoleona. Posle rata, tokom izgradnje i obnove, na ovom trgu podignuto je pozorište, prethodnik današnjeg Boljšog teatra, poznato kao Petrovski teatar. Najveći deo trga nije bio dostupan Moskovljanima sve do 1911. godine, budući da su se na njemu vršile vojne vežbe. Pored Boljšog teatra, na današnjem Pozorišnom trgu nalaze se i Mali teatar i Ruski akademski omladinski teatar, Tržni centar CUM (Centralna robna kuća), staro zdanje hotela „Metropol“, kao i zgrada u kojoj se održavaju probe Boljšog teatra, podzemnim prolazom povezana sa glavnim pozorišnim zdanjem.
8. Trgovinski centar GUM
Do 1921. godine vodeći moskovski trgovinski centar, na mestu današnjeg GUM-a, zvao se Gornji trgovački redovi. To je, u stvari, bila ulica sa radnjama na otvorenom, nekada najveća u Evropi, sa sopstvenom električnom i telegrafskom centralom, bankama, čak i arteškim bunarom. Prelepa fasada na ulazu ovog tržnog centra gledala je na Crveni trg, dok je njegov enterijer podsećao na ogroman istočnjački bazar. U vreme sovjetske vlasti GUM je nekoliko puta bio zatvaran, a Staljin je čak planirao da ga poruši. Uprkos burnoj prošlosti, Moskovljani ovaj mali „grad unutar grada“ smatraju simbolom urbanog života ruske prestonice. Često ovde ne dolaze radi kupovine, već samo da bi se prošetali ili uživali u sladoledu.
9. Biblioteka Moskovskog državnog univerziteta „Lomonosov“ Biblioteka Moskovskog državnog univerziteta „Lomonosov“ (MGU) u Mohovoj ulici građena je između 1897. i 1901. godine. Njena čitaonica kružnog oblika projektovana je po uzoru na Britanski muzej u Londonu. Danas je ovde smešten Fakultet za žurnalistiku MGU.
10. Kupatilo „Sandunovski“
Kupatilo „Sandunovski“ dobilo je ime po glumcu Sili Sandunovu (1756–1820), koji ga je osnovao 1808. godine. Krajem 19. i početkom 20. veka, ova parna kupatila, poznata po kolokvijalnom nazivu „Sanduni“, pretvorena su u luksuzni spa-centar u koji su često dolazili bogati državni zvaničnici i slavne ličnosti. Sovjetski reditelj Sergej Ajzenštajn je u ovom kupatilu snimao neke scene za svoje filmove „Oklopnjača Potemkin“ (1925) i „Aleksandar Nevski“ (1938), baš kao i američki režiser Volter Hil za film „Crveno usijanje“ (1988) sa Arnoldom Švarcenegerom u glavnoj ulozi.

Nastavak na RuskaRec.ru...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RuskaRec.ru. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RuskaRec.ru. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.