Presuda Timošenko – presuda Ukrajini?

Izvor: Vostok.rs, 12.Okt.2011, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presuda Timošenko – presuda Ukrajini?

12.10.2011. -

Bivši premijer Ukrajine Julija Timošenko osuđena je na sedam godina zatvora. Sa velikom pažnjom prema „gasnom slučaju" odnosi se i Rusija i Evropa. Lajtmotiv odziva ovih zemalja je sledeći: presuda Timošenko politički je angažovana.

Moskva i Evropa se pitaju – da li je izrečena presuda samo Timošenko ili odnosima Ukrajine i EU i celini? >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Moskva je takođe istakla određeni antiruski kontekst ovog slučaja, jer upravo sklapanje sporazuma sa ruskom stranom danas nazivaju „prekoračenjem punomoćja". Rukovodstvo zemlje stalno govori o revidiranju cene za kupovinu gasa. Dovoditi u sumnju dogovore Rusije i Ukrajine opasno je i kontraproduktivno, smatra premijer.

Ako je suditi po materijalima iz medija, optužujuća presuda je izrečena za potpisivanje ugovora sa Rusijom o gasu. Kao prvo, Timošenko ništa nije potpisivala. Ugovori su potpisani na nivou privrednih subjekata – Gasproma i kontrapartnera – NAK Ukrajine. Kao drugo, najvažnije se sastoji u tome što su ovi komercijalni ugovori potpisani u punom skladu sa zakonima Rusije i Ukrajine i međunarodnim pravilima i normama.

A u Evropi sada sumnjaju da li će biti nastavljen razgovor o evropskoj integraciji Ukrajine, smatra zvanični predstavnik MIP Francuske Bernar Valero:

Ukrajina treba da se pribojava da će se ova odluka ozbiljno i kardinalo odraziti na njene odnose sa EU. Sada se vode pregovori povodom sklapanja sporazuma o asocijaciji Ukrajine i EU. Očigledno, u datom kontekstu, u svetlu onog što smo svi mi dugo posmatrali, čre je o nepoštovanju fundamentalnih normi prava prilikom vođenja procesa, kao što je nezavisnost suda. Sve to, naravno, negativno će se odraziti na bilateralne odnose. Što se tiče Francuske, među nama i Ukrajinom uspostavljeni su takvi odnosi na osnovu kojih možemo u najodlučnijoj i direktnoj formi da zahtevamo od ukrajinskih partnera da se vrate poštovanju principa pravne države.

EU je već izrazila nameru da revidira politiku u skladu sa poštovanjem od strane Kijeva sveopštih vrednosti i vladavine prava, i polazeći od njegovog odnosa prema datom procesu. Još pre izricanja presude vrhovni predsatavnik EU za inostrane poslove Ketrin Ešton istakla je da će se „gasni proces" u svakom slučaju odraziti na politiku Brisela u pogledu Ukrajine. Takav odjek i burnu reakciju evropskih činovnika i novinara Viktor Janukovič teško da je očekivao, govori ekspert varšavskog Centra za istična istraživanja Vojceh Konončuk.

Za Ukrajinu gubici od ovog slučaja mogu da budu preveliki. Očekujem da će Timošenko ipak izaći iz zatvora. Kada bio ona zaista otišla u zatvor na 7 godina, za evropolitičke odnose Ukrajine to bi značilo katastrofu. Zatom, milim da će ipak rešenje biti pronađeno. I najverovatnije uskoro.

Neki ruski eksperti takođe ne odriču mogućnost pomilovanja Timošenko. Ne treba zaboraviti da je Timošenko za Janukoviča glavni politički neprijatelj u prošlosti i glavni konkurent u sadašnjosti. I ona nije gubila svoje snage u procesu, ističe predsednik Instituta za nacionalnu strategiju Mihail Remizov.

Timošenko je postala persona non-grata za ukrajinske elite i, naravno, pre svega za samog Janukoviča, i suđenje protiv nje činilo mu se kao način da je izbaci iz političke igre. Ipak u toku suđenja Timošenko je ipak pošlo za rukom da vrati sebi status neformalnog lidera opozicije.

Ukrajini predstoje parlamentarni izbori 2012. godine i predsednički 2015. Julija Timošenko teško da će stići da u njima učestvuje.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.