Moskva: Antiruski kontekst presude Juliji Timošenko

Izvor: Blic, 11.Okt.2011, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva: Antiruski kontekst presude Juliji Timošenko

Moskva - Rusija smatra da u današnjoj sudskoj presudi bivšoj premijerki Ukrajine Juliji Timošenko postoji "antiruski kontekst".

Timošenko je zbog zloupotrebe položaja osudjena na sedam godina zatvora i na novčanu kaznu od 200 miliona dolara zato što je bez odobrenja vlade dozvolila potpisivanje ugovora o uvozu ruskog gasa po, kako je ocenjeno, nepovoljnoj ceni čime je oštetila državu za oko 130 miliona evra.

"Optužujući Timošenko da je prekršila ovlašćenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zaključujući ugovor o isporuci ruskog gasa 2009. godine, sud je ignorisao ubedljive činjenice da je taj sporazum o gasu bio u strogom skladu sa zakonima Rusije i Ukrajine, i sa važećin normama medjunarodnog prava", piše u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

"S tim u vezi ne možemo da ne ukažemo na očigledni antiruski kontekst tog slučaja. U suštini, Timošenko su osudili zbog postojećih, a neukinutih i pravno obavezujućih sporazuma Gazproma i Naftogaza Ukrajine", piše u saopštenju.

Navodeći da Rusija uvažava suverenitet ukrajinske države i nezavisnost sudskog sistema Ukrajine, rusko Ministarstvo je ukazalo da se, s druge strane, ne može ignorisati činjenica da rukovodstva mnogih država i svetska javnost doživljavaju taj proces kao "politički motivisan".

Timošenko tvrdi da je proces protiv nje pokrenuo predsednik Viktor Janukovič da bi ućutkao opoziciju i izbacio je iz izborne trke 2012. godine, kada su planirani parlamentarni izbori. Timošenko je bila premijer Ukrajine od februara do septembra 2005. godine, i od decembra 2007. do marta 2010.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Janukovič: Presuda nije konačna odluka

Izvor: S media, 11.Okt.2011

- Sud je danas doneo odluku na osnovu sadašnjeg krivičnog zakona. To nije konačna odluka - rekao, o sudskoj presudi bivšoj premijerki Ukrajine Juliji Timošenko, Viktor Janukovič. ..Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič rekao je da današnja sudska presuda kojom je bivšoj premijerki Ukrajine...

Nastavak na S media...

Timošenkovoj sedam godina robije

Izvor: Danas, 11.Okt.2011

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko, proglašena je juče pred sudom u Kijevu krivom za zloupotrebu ovlašćenja i osuđena na kaznu od sedam godina zatvora, rekao je sudija Rodion Kirejev. Timošenkova je osuđena zbog zloupotrebe službenog položaja pošto je, kako se navodi, bez odobrenja...

Nastavak na Danas...

7 godina zatvora za ukrajinsku „čeličnu ledi"

Izvor: Press, 11.Okt.2011

Greh: Timošenkova je stavljanjem potpisa na ugovor sa Rusima oštetila kompaniju „Naftogas" za skoro 200 miliona dolara, procenio sud. Bes: Posle čitanja presude izbili neredi na ulicama Kijeva, EU i Rusija oštro osudile ovakav ishod suđenja

Nastavak na Press...

Presuda Timošenko – presuda Ukrajini?

Izvor: Vostok.rs, 12.Okt.2011, 16:32

12.10.2011. -..Bivši premijer Ukrajine Julija Timošenko osuđena je na sedam godina zatvora. Sa velikom pažnjom prema „gasnom slučaju" odnosi se i Rusija i Evropa. Lajtmotiv odziva ovih zemalja je sledeći: presuda Timošenko politički je angažovana...Moskva i Evropa se pitaju – da...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.