Janukovič: Presuda nije konačna odluka

Izvor: S media, 11.Okt.2011, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janukovič: Presuda nije konačna odluka

- Sud je danas doneo odluku na osnovu sadašnjeg krivičnog zakona. To nije konačna odluka - rekao, o sudskoj presudi bivšoj premijerki Ukrajine Juliji Timošenko, Viktor Janukovič.

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič rekao je da današnja sudska presuda kojom je bivšoj premijerki Ukrajine Juliji Timošenko izrečeno sedam godina >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << zatvora nije konačna, kao i da on razume zabrinutost Evropske unije povodom presude.

Nije konačna odluka

-To je izazvalo zabrinutost u EU i mi to razumemo. Sud je danas doneo odluku na osnovu sadašnjeg krivičnog zakona. To nije konačna odluka - kazao je Janukovič.

Presuda Timošenkovoj do 11. oktobra

Gasni ugovor sa Rusijom pobeda Ukrajine

Julija Timošenko - žena koja je podelila Ukrajinu

Tužilac Lilija Frolova ocenila je da je „kazna dobro obrazložena i da je proizašla iz krivičnog zakona”.

Slučaj koji koči evropske integracije Ukrajine

Janukovič je priznao da je „izvan svake sumnje ovo žalostan slučaj koji danas koči evropske integracije Ukrajine” pošto je Brisel prethodno upozorio Ukrajinu da bi presuda Timošenkovoj mogla da osujeti potpisivanje Sporazuma o pridruživanju sa Kijevom i zaustavi put prema članstvu pre formalnog početka procesa.

Apelacioni sud

Janukovič je istakao da postoji Apelacioni sud na kojem slučaj može da bude nastavljen, a advokati Timošenkove najavili su žalbu na današnju presudu.

-Pred nama je [i]Apelacioni sud i odluka koju donese i po kojem zakonodavstvu je bude doneo biće od velike važnosti - rekao je predsednik Ukrajine[/i], dok je branilac Timošenkove Jurij Suhov izjavio da će „uložiti žalbu u narednim danima, po prijemu sudskog rešenja”.

Sramna stranica pravosuđa

Nikolaj Siri, takođe branilac Timošenkove ocenio je da je presuda izrečena njegovoj klijentkinji „sramna” i politički motivisana.

- Presuda će ući u istoriju ukrajinskog pravosuđa kao njena sramna stranica. Ovom presudom sud je kriminalizovao političke odluke i postupke Timošenkove - rekao je Siri.

Sud u Kijevu proglasio je danas Timošenkovu krivom zbog zloupotrebe vlasti prilikom potpisivanja gasnog ugovora između ruskog „Gasproma i Naftogasa Ukrajine”. Pored sedmogodišnje kazne zatvora sud je izrekao Timošenkovoj novčanu kaznu od 189 miliona američkih dolara.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.