Počinje druga faza razminiranja trase za Južni tok

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Mar.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje druga faza razminiranja trase za "Južni tok"

MOSKVA - Tim stručnjaka minera Ministarstva za vanredne situacije Rusije uputiće se danas ka Srbiji, gde će započeti drugu fazu humanitarne operacije razminiranja objekata, u okviru koje će biti demontirani eksplozivi u rejonu Paraćina, kroz koji bi trebalo da prođe trasa gasovoda "Južni tok", javile su ruske novinske agencije pozivajući se na Upravu za informisanje u tom ministarstvu.

U drugoj fazi radiće tim od 46 pripadnika, među kojima je 37 ruskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << specijalista a ostali su srpski stručnjaci.

Rusi će zajedno sa srpskom stranom uz pomoć detektora za pronalaženje mina i njihovo uništavanje, deminirati deonice u oblasti Paraćina, navela je agencija RIA Novosti.

Itar-Tas s navodi da je pre dve nedelje u Srbiju bila upućena prethodnica koja je rešavala organizaciona pitanja o raspoređivanju tima.

U prvoj fazi humanitarne operacije, ruski mineri su 2008. godine deminirali oblast aerodroma kod Niša, demontirajući više od 450 punjenja, zaostalih posle vazdušnih napada NATO pre 10 godina.

Deminiranje je obavljano u okviru sporazuma, koji su u aprilu 2008. u Beogradu potpisali ruski ministar za vanredne situacije i civilnu odbranu i kopredsednik mešovite komisije za saradnju Sergej Šojgu sa tadašnjim ministrom trgovine i usluga i kopredsednikom sa srpske strane Predragom Bubalom.

Operacija deminiranja vrši se po nalogu predsednika i vlade Rusije a razminiranje objekata u Srbiji trajaće do 2012. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.