Pentagon optužuje Rusiju za lansiranje svemirskog oružja

Izvor: Vostok.rs, 22.Maj.2024, 13:59

Pentagon optužuje Rusiju za lansiranje svemirskog oružja

Rusija je postavila satelit u orbitu koji je verovatno sposoban da napadne američke svemirske letelice, tvrdi sekretar za štampu Pentagona, general-major Pat Rajder.
Satelit je lansirala Moskva 16. maja, izjavio je Rajder novinarima tokom brifinga u utorak. Prema procenama Pentagona, letelica o kojoj je reč „verovatno je protivsvemirsko oružje za koje se pretpostavlja da je sposobno da napadne druge satelite u niskoj Zemljinoj orbiti“, izjavio je on. Njegove karakteristike podsećaju na one „protiv-svemirskih sondi“ koje je Rusija koristila od 2019. i 2022. godine, naveo je portparol. „Rusija je postavila ovo novo protivsvemirsko oružje u istu orbitu kao i satelit američke vlade“, izjavio je Rajder, dodajući da će Pentagon nadgledati letelicu. SAD imaju „odgovornost da budu spremne da zaštite i brane... svemirski domen i obezbede stalnu i neprekidnu podršku združenim i kombinovanim snagama“, objasnio je on. Vašington će „nastaviti da balansira potrebu za zaštitom naših interesa u svemiru sa našom željom da očuvamo stabilno i održivo svemirsko okruženje“, izjavio Rajder. Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov odbacio je tvrdnje Pentagona kao dezinformacije. „Mislim da ne treba da odgovaramo na svaki lažnjak koji dolazi iz Vašingtona“, izjavio je on novinarima. Ruski svemirski program se razvija „glatko“ i uključuje „lansiranja svemirskih letelica za različite namene, uključujući i one koje rešavaju pitanja jačanja naših odbrambenih sposobnosti“, izjavio je diplomata. Međutim, ponovio je da se Moskva „dosledno protivi raspoređivanju udarnog oružja u niskoj orbiti Zemlje“. „Amerikanci mogu da govore šta god žele, ali se politika Rusije [po tom pitanju] neće promeniti“, naglasio je Rjabkov. Da su SAD zaista želele da postignu bezbednost u svemiru, „preispitale bi svoj destruktivni pristup“ i prihvatile predlog Rusije „da se razvije sporazum o sprečavanju trke u naoružanju u svemiru“, izjavio je on. Savet bezbednosti UN odbacio je u ponedeljak ruski nacrt rezolucije o sprečavanju trke u naoružanju i obezbeđenju bezbednosti u svemiru. SAD su bile među sedam nacija koje su glasale protiv predloga. Moskva je potvrdila da je raketa-nosač Sojuz-2.1b lansirana  17. maja sa kosmodroma Pleseck u Arhangelskoj oblasti „u interesu ruskog Ministarstva odbrane“. Nisu saopšteni dalji detalji o satelitu koji nosi raketa. Izvor: RT (F)

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Pentagon: Rusija lansirala svemirsko oružje i pozicionirala ga u orbitu u kojoj je već satelit SAD

Izvor: VOA, 22.Maj.2024

Vašington — Rusija je lansirala ono što je verovatno svemirsko oružje i pozicionirala ga u istoj orbiti u kojoj je i satelit američke vlade, saopštio je Pentagon. "Rusija je lansirala satelit u nisku Zemljinu orbitu za koje procenjujemo da je verovatno protivsvemirsko oružje za koje se pretpostavlja...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.