Nemiri u Moskvi: Danas se obeležava Dan Rusije, a u blizini policija hapsi ljude koji protestuju protiv Putina (FOTO) (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 12.Jun.2017, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemiri u Moskvi: Danas se obeležava Dan Rusije, a u blizini policija hapsi ljude koji protestuju protiv Putina (FOTO) (VIDEO)

Manifestacija "Vreme i epoha" održava se danas u centru Moskve, povodom obeležavanja Dana Rusije, a njoj je prisustvovalo oko 270.000 ljudi. Ovaj dan je praznik se proslavlja širom zemlje od 1994. godine kako bi se obeležilo usvajanje Deklaracije o državnom suverenitetu Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike 12. juna 1990. godine, prenosi RT. Međutim, širom grada su održani i opozicioni protesti, pri čemu je u Moskvi uhapšeno oko 400 ljudi, dok je u Sankt Peterburgu >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << privedeno 300.

Foto: Tanjug/AP

Dan usvajanja Deklaracije je početak formiranja ruske državnosti zasnovane na principima ustavnog federalizma, jednakosti i partnerstva.

Foto: Tanjug/AP

"Vreme i epoha" predstavlja reprodukciju dešavanja od 10. veka do današnjih dana. Nastupi obuhvataju prikazivanje ruske carske vojske, mačevanje u vreme Petra Velikog, vreme Katarine Velike, borbu između ruskih legija i varvara, kao i još mnogo toga...

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin uručuje danas u Kremlju državne nagrade za dostignuća u umetnosti, nauci i tehnologiji. Među dobitnicima su kompozitor Eduard Artemjev, koreograf Jurij Grigorovič i orijentalista generalni direktor Ermitaža Mihail Piotrovski. Državna nagrada Ruske Federacije je najviše priznanje za zasluge u oblasti nauke i kulture u društvu i državi. Ceremonija dodele odvija se za Dan Rusije u Kremlju.

Foto: Tanjug/AP

Kao što je rekao Putin, uručivanje nagrada je uvek poseban događaj, jer su laureati neobični, izvanredni ljudi, čija dostignuća su donela veliku korist Rusiji.

Foto: Tanjug/AP

Uručujući nagrade, ruski predsednik je citirao cara Petra Velikog: „Ograđujući otadžbinu od neprijatelja bezbednošću, potrebno je da se slava države pronađe kroz umetnost i nauku“. „Naši današnji laureati uspeli su da u potpunosti realizuju svoj dar, sposobnosti, talente i potvrde visoku misiju u službi naroda“, rekao je Putin.

Foto: Tanjug/AP

U okviru obeležavanja Dana Rusije u Moskvi je organizovan niz događaja, piše sputniknews.com.

Foto: Tanjug/AP

U moskovskom parku „Ermitaž“ u toku je praznik ruskog gostoprimstva „Samovarfest“. Na festivalu je postavljen dva metra visok mesingani samovar, a na bini se daju koncerti i pozorišne predstave.

Foto: Tanjug/AP

Na Puškinovom trgu organizovan je festival „Multietnička Rusija“. Otvoren je specijalan gradić sa šatorima „Zemlja crtanih filmova“ (crtani filmovi o različitim narodima i gradovima), interaktivna „Država zanata“ (kovačnica sa čekićem i nakovnjem) i lutkarska radionica „Zemlja lutaka“.

Foto: Tanjug/AP

Pogledajte snimak:



(Telegraf.rs)


Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

Rusija danas SLAVI: Putin rečima Petra Velikog opisao SNAGU DRŽAVE! (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jun.2017

Državni praznik - Dan Rusije obeležen širom zemlje..Predsednik Rusije Vladimir Putin uručuje danas u Kremlju državne nagrade za dostignuća u umetnosti, nauci i tehnologiji...Među dobitnicima su kompozitor Eduard Artemjev, koreograf Jurij Grigorovič i orijentalista generalni direktor Ermitaža...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.