Moskva protiv antiraketnog štita, sveža sećanja na Kosovo

Izvor: Blic, 18.Maj.2012, 00:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva protiv antiraketnog štita, sveža sećanja na Kosovo

Rusija još nije "prešla" preko rata koji je NATO vodio na Kosovu i sadašnji pokušaji atlantske alijanse da instalira svoj antiraketni štit u srcu Evrope nailazi na oštro protivljenje Moskve, ocenjeno je na tribini "Brukings instituta" u Vašingtonu.

Jedan od urednika u "Vašington >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << postu" i dugogodišnji dopisnik iz Moskve Dejvid Hofman smatra da je Rusija zabrinuta zbog želje NATO da instalira štit, jer su sećanja na kosovski rat još sveža, a Moskva smatra i da su nerealne tvrdnje da Iran može da zapreti Evropi.

Rusi su slali u Iran svoje najbolje stručnjake i, prema depešama koje su procurile u javnost, oni su procenili, a imali su pristup iranskom oružju, da u celoj narednoj deceniji ne preti opasnost od raketnih napada, jer Teheran neće raspolagati tehnologijom da tako nešto izvede, čak i da poželi , kazao je bivši diplomatski urednik uglednog vašingtonskog dnevnika.

Prema njegovim rečima, Rusija zato i strahuje da štit ne bi bio okrenut ka Iranu, već ka njoj.

Hofman je ocenio da su vojni i politički krugovi u Rusiji svesni da tehnološki ne mogu da se nose sa NATO i SAD u novoj traci naoružavanja, pa bi, prema njegovom mišljenju, Moskva mogla da pokaže spremnost za politički dogovor.

Moskva će ponavljati "ne, ne, ne i ne", sve dok u jednom trenutku ne kaže "da", rekao je Hofman.

Jedan od direktora u "Brukings institutu" Stiven Pifer smatra da bi NATO i Amerika trebalo da daju političko obećanje Rusiji da štit neće biti usmeren protiv njenih strateških položaja.

Rusi sada čekaju da vide šta će biti na američkim izborima, da li će dobiti umerenija Obamina ili čvršća Romnijeva struja, da bi doneli odluku oko štita, kazao je Pifer.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen je sredinom prošlog meseca izjavio da raketni štit nije pretnja ni za jednu konkretnu zemlju, a očekuje se da njegovo postavljanje bude i jedna od tema NATO samita koji počinje za tri dana u Čikagu.

Načelnik Generalštaba ruske armije Nikolaj Makarov nije isključio mogućnost udara na evropski sistem protivraketne odbrane u slučaju pogoršanja situacije.

Povezane vesti: Rasmusen: Antiraketni štit nije pretnja Rusiji Rasmusen: Rusija nije u opasnosti od antiraketnog štita Švarcenberg: Rusija neće diktirati Češkoj o učešću u štitu Francuska podržava antiraketni štit, Rusija protiv Rogozin: NATO stvara novi konflikt na Balkanu
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.