Moskva optužila Vašington: Pokušaj da od NATO naprave svetskog policajca

Izvor: B92, 26.Maj.2022, 10:43

Moskva optužila Vašington: Pokušaj da od NATO naprave svetskog policajca

Moskva -- Vašington pokušava da iskoristi "rusku pretnju" Africi kako bi od NATO napravio svetskog policajca.

To je izjavio zamenik ministra inostranih poslova Rusije Aleksandar Gruško.

On je još dodao da su globalne ambicije Alijanse dovele do katastrofalnih posledica u Africi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i na Bliskom istoku.

Ranije su ministri odbrane Španije i Velike Britanije saopštili da je, uporedo sa situacijom u Ukrajini, širenje uticaja i aktivnosti Rusije u Africi "zabrinjavajuća pretnja" po bezbednost zemalja NATO-a i da vojna alijansa mora rešiti to pitanje.

"Ovakva saopštenja su u skladu sa nastojanjima Vašingtona i njegovim pokušajima da globalizuje NATO i dodeli mu funkciju svetskog policajca daleko van okvira prvobitne zone odgovornosti Severnoatlantske alijanse. Bela kuća je, pre svega, zainteresovana za pridruživanje Alijanse u obuzdavanju Kine. Upravo je u tome glavna svrha regionalnih projekata Sjedinjenih Američkih Država za jačanje bezbednosti u indo-pacifičkom prostoru", istakao je diplomata.

Prema njegovim rečima, kad je u pitanju Afrika, katastrofalne posledice globalnih ambicija Alijanse još dugo će se osećati u Iraku, Libiji, Siriji. Zbog interevencija zemalja članica Alijanse i eksperimenata u oblasti socijalno-političke mašinerije, uključujući vojna sredstva, ogromne teritorije ostale su bez bilo kakve državnosti i pretvorile se u utočište i rasadnik terorizma.

Ranije je predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa izjavio da je sukob u Ukrajini mogao da bude izbegnut da je NATO poslušao upozorenja kako će širenje te alijanse na istok dovesti do veće nestabilnosti u regionu. On je dodao da će se odupreti pozivima da osudi Rusiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gruško: SAD prave od NATO svetskog policajca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Maj.2022

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško rekao je danas da Vašington pokušava da iskoristi navodnu rusku pretnju Africi kako bi od NATO napravio svetskog policajca...On je dodao da su globalne ambicije Alijanse dovele do katastrofalnih posledica u Africi i na Bliskom istoku, preneo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

"MUSLIMANI HOĆE DA UNIŠTE BOSNU I HERCEGOVINU" Dodik izneo dokaze protiv udruženog poduhvata Bošnjaka

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Maj.2022, 00:12

Milorad Dodik izjavio je danas da muslimani u udruženom poduhvatu nastavljaju da ruše BiH...On je dodao da muslimanski nacionalizam otišao do te mere da pokušava da iskoristi ukrajinsku krizu za reafirmisanje svojih ciljeva...Dodik je kao primer naveo to što su ministar odbrane Sifet Podžić i...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.