Moskva ne isključuje preventivni napad na američki štit

Izvor: Politika, 03.Maj.2012, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva ne isključuje preventivni napad na američki štit

MOSKVA – Posle gotovo dve godine razgovora Rusije i NATO u vezi sa protivraketnim štitom u Evropi nije pronađen način za rešenje problema, pa iako „tačka bez povratka” još nije dostignuta, Moskva ne isključuje udar na evropski sistem protivraketne odbrane u slučaju pogoršanja situacije.

To je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << danas u Moskvi istakao načelnik Generalštaba ruske armije Nikolaj Makarov na međunarodnoj konferenciji o protivraketnoj odbrani, naglasivši da bi to bila ekstremna preventivna mera uništenja protivraketne odbrane NATO u Evropi, ukoliko se pretnje po bezbednost Rusije nastave.

Glavna pretnja ruskoj bezbednosti mogli bi da budu raketni sistemi razmešteni u Rumuniji i Poljskoj, kao i oni u Severnom moru, a Rusija je već nagovestila kao kontrameru raspoređivanje svojih raketnih sistema u oblasti Kalinjingrada.

Istovremeno, zamenik generalnog sekretara NATO Aleksandar Veršbou rekao je da njegova protivraketna odbrana nije uperene protiv Rusije, ali Moskva nije prihvatila te usmene argumente i insistira na pisanim pravno obavezujućim garancijama.

Još od ranije je bilo poznato da na današnjem skupu nije planirano postizanje konkretnih dogovora, već je on najavljen kao svojevrsna priprema za predstojeći majski samit u Čikagu, odnosno za dalje razgovore koji bi trebalo da uslede posle predsedničkih izbora u SAD.

Ruski ministar odbrane Anatolij Serdjukov rekao je da je pitanje protivraketnog štita i dalje glavni kamen spoticanja u odnosima NATO i Rusije, kao i da „još nije moguće postizanje obostrano prhvatljivog rešenja, jer je praktično došlo do zastoja”.

Ranije danas Makarov je istakao da Moskva nema nameru da raspoređuje svoje protivrakente kapacitete izvan teritorije Rusije, kao i da izražava žaljenje što nije prihvaćen ruski predlog o formiranju zajedničkog protivraketnog štita iznet na samitu NATO - Rusija u Lisabonu 2010. godine.

Makarov je ocenio da predog NATO-a o nezavisnim sistemima protivraketne odbrane ne može biti podržan u Rusiji, jer ne otklanja zabrinutost Moskve.

Američki (NATO) predlog o razmeni informacija sa ciljem zaštite od trećih zemalja „ne znači stvaranje zajedničkog odbrambenog raketnog sistema u Evropi” i ne otklanja zabrinutost Rusije da bi američke rakete mogle da budu upotrebljene protiv ruskih ciljeva, kazao je on.

Makarov smatra da je ruski predlog dobar i zbog optimizacije troškova, jer se njime izbegavaju nepotrebna „preklapanja” koja su neizbežna u slučaju izgradnje dva nezavisna sistema.

Ruski general armije ocenio je da nespremnost američke strane da pruži Moskvi pravno obavezujuće garancije da njihov sistem neće biti upotrebljen protiv Rusije može da bude pokazatelj američkih planova da protivraketnu odbranu koristi protiv ruskih strateških nuklearnih snaga.

On je, ipak, pozvao na dalje razgovore i naglasio da je „Rusija spremna da razmotri sve opcije za pronalaženje obostrano prihvatljivih rešenja”, a jedna od opcija je da NATO sistemi ne pokrivaju delove ruske teritorije.

Tanjug

objavljeno: 03.05.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.