Moskva i Teheran ocenjuju da je greška povlačenje poziva Iranu za učešće na skupu Ženeva-2

Izvor: Blic, 21.Jan.2014, 10:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva i Teheran ocenjuju da je greška povlačenje poziva Iranu za učešće na skupu "Ženeva-2"

Rusija je ocenila da je pogrešna odluka UN da se povuče poziv Iranu da u Švajcarskoj prisustvuje mirovnoj konferenciji o Siriji "Ženeva-2", a iranski zvaničnici tvrde da uspeh na tom skupu zavisi od učešća Teherana.

Generalni sekretar Ban Ki Mun je u ponedeljak uveče povukao poziv Iranu za učešće na mirovnoj konferenciji o Siriji.

"To je greška", rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Sergej Lavrov, podsećajući da je oduvek isticano da svi akteri iz inostranstva treba da učestvuju u konferenciji.

Pomoćnik iranskog ministra za spoljne poslove Abas Aragši takođe smatra da izgledi da se okončaju sukobi u Siriji nisu veliki bez učešća Irana.

"Svi znaju da bez Irana izgledi za pravo rešenje u Siriji nisu toliko veliki", rekao je iranski zvaničnik i dodao da do rešenja sirijskog pitanja može da se dođe samo uz učešće svih strana u tom procesu.

Sirijska opoziciona koalicija je ranije navela da će doći na "Ženevu-2" samo ako Iran ispuni niz uslova ili ako UN povuku svoj poziv Teheranu.

Teheran se optužuje zbog vojne podrške sirijskom režimu Bašara al Asada tokom sukoba u kojem je poginulo više od 130.000 ljudi od marta 2011. godine.

Mirovna konferencija o Siriji počinje sutra u švajcarskom gradu Montreu u prisustvu predstavnika 30-ak zemalja, potom se seli u Ženevu, gde će se sastati delegacije sirijske vlade i opozicije pod pokroviteljstvom međunarodnog pregovarača Lahdara Brahimija.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.