Moskva i Jerevan deklarišu spremnost na dalju integraciju

Izvor: Vostok.rs, 14.Mar.2013, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva i Jerevan deklarišu spremnost na dalju integraciju

14.03.2013. -

12. marta predsednik Vladimir Putin se sastao sa predsednikom Jermenije Seržom Sargsjanom, koji se nalazi u Rusiji u prvoj stranoj poseti posle nedavnih izbora. Lideri dve zemlje su razmotrili ključna pitanja bilateralne saradnje i integracione procese na postsovjetskom prostoru.

Nešto pre Sargsjanove posete Moskvi neki eksperti su izrazili mišljenje da je pred jermenskim predsednikom složeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << izbor – integracija u EU ili aktivnije učešće u evroazijskim projektima – već aktivnom Carinskom savezu i Evroazijskom ekonomskom savezu koji se formira. Indirektna potvrda ove verzije bio je dolazak u Jerevan čitavog desanta evropskih činovnika, koji su zainteresovani za slabljenje uticaja Rusije u regionu. Između ostalog, nekakve nagle okrete od strane prijateljske zemlje Moskva ne očekuje.

Vladimir Putin, obraćajući se predsedniku Jermenije, čestitao mu je sigurnu pobedu na izborima.

- Više od 60% je vrlo dobar rezultat, koji govori o poverenju naroda i pruža Vam mogućnost da realizujete sve planove. Imamo posebne odnose sa Jermenijom, naše zemlje dobro to znaju. U celini oni se razvijaju uspešno, bez obzira na određene teškoće u svetskoj privredi. Prošle godine imali smo porast robne razmene za 20%. Rusija nastavlja da drži prvo mesto u trgovinsko-ekonomskom prometu sa Jermenijom. Zauzimamo prvi mesto po nagomilanim investicijama. To je preko tri milijarde dolara. Ovaj proces se nastavlja, kod nas su veliki perspektivni investicioni planovi.

Predsednik Jermenije sa svoje strane nazvao je zakonomernom svoju prvu stranu posetu Rusiji.

- Rusija je naš strateški partner, saveznik. I time je sve rečeno. Prošle godine smo obležili 20-godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Rusijom. Za ovaj period smo prošli vrlo dobar put i dostigli izuzetne rezultate u svim oblastima – politici, ekonomiji, vojnoj i humanitarnoj sferi. I u integracionim procesima. Dobro je što smo mnogo nagomilali i to treba razvijati.

Treba istaći da ekonomske veze Rusije i Jermenije imaju sve intenzivniji karakter. Ruski Gasprom učestvuje u izgradnji Razdanske centrale i putšanju u rad gasovoda Iran-Jermenija. Koncern Ruski aluminijum pruža pomoć u modernizaciji fabrike Rusal Armenal i Iter RAO EES – Sevano-Razdanske termoelektrane. Nedavno je u Jermeniju došla ruska kompanija Sitroniks koja će pružiti podršku u formiranju inovacionih slobodnih ekonomskih zona. Osim toga Rusija ej spremna da se integriše u niz regionalnih saobraćajnih projekata uz učešće Jermenije čija vrednost se meri milijardama dolara.

Moskva i Jerevan takođe ne nameravaju da smanjuju intenzivnost kontakata u vojno-tehničkoj sferi, kao i u izgradnji efikasnog sistema bezbednosti na Južnom Kavkazu. Uzimajući u obzri nestabilnost u nekim okolnim državama ovaj zadatak se čini krajnje aktualnim.

Iljja Harlamov,

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.