Moskva demantuje dolazak Putina

Izvor: B92, 26.Sep.2011, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva demantuje dolazak Putina

Beograd/Moskva -- Pres sekretar ruskog premijera Dmitrij Peskov demantovao informacije da će predsednik ruske vlade Vladimir Putin doći u Beograd krajem oktobra.

"Premijer Putin ne dolazi u Beograd krajem oktobra", kratko je rekao Peskov.

Ruski premijer je posetio Beograd 23. marta, kada se sastao sa najvišim zvaničnicima Srbije.

List "Danas" objavio je, pozivajući se na neimenovane izvore >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u srpskom državnom vrhu, da bi Putin trebalo 22. ili 23. oktobra drugi put da poseti Beograd, navodno u sklopu svojih međunarodnih aktivnosti uoči ruskih parlamentarnih izbora u decembru i predsedničkih u martu.

Putin je u subotu na kongresu vladajuće Jedinstvene Rusije prihvatio da bude kandidat te stranke na predsedničkim izborima marta sledeće godine.

Novinari u Moskvi su danas ranije rekli da nema ni zvaničnih ni nezvaničnih naznaka da će do te posete doći kao i da je ta informacija za njih iznenađenje, jer se u Rusiji već mesecima najavljuje poseta predsednika Srbije Borisa Tadića Moskvi.

Genadij Sisojev, urednik moskovskog lista "Komersant", kaže za B92 da bi eventualni dolazak Vladimira Putina u Beograd drugi put u ovoj godini bio pravo iznenađenje.

"Poslednjih meseci u Moskvi se dosta govori o dolasku predsednika Srbije Borisa Tadića u Rusiju tokom koje bi Moskva i Beograd trebali da potpišu važan sporazum o strateškom partnerstvu. Bez obzira što je manje-više sve za tu Tadićevu posetu spremno, ona se stalno odlaže", kaže Sisojev za B92.

Mediji u Srbiji su svojevremeno najavljivali da je Tadić trebalo do kraja juna da poseti Moskvu kako bi potpisao ugovor o strateškom partnerstvu Rusije i Srbije, ali ta poseta još nije realizovana.

Po oceni Genadija Sisojeva, dve su ključne teme o kojima bi Putin mogao da u eventualnom susretu razgovara sa zvaničnicima Srbije.

"Prvi - Južni tok, zato što je Putin prilikom posete u martu uveravao Beograd da Rusija nikada neće odustati od izgradnje tog panevropskog gasovoda bez obzira na razne glasine i spekulacije. Podsetiću da je pre par nedelja u Rusiji potpisan sporazum između svih učesnika, dakle Gasproma i partnera iz Evrope, a pre svega Nemačke i Francuske, gde je podeljeno koliko će svako imati procenata u tom poslu", kaže urednik "Komersanta".

Druga tema, po njegovoj oceni, je ruski kredit.

"Moskva je taj novac odobrila Beogradu, ali nije realizovan, zato što su svi predlozi koji su iz Beograda stigli u Moskvu, ovde su ocenjeni kao preterani po pitanju cene i koštanja tih infranstrukturnih projekata. Mislim da Beograd mora ponovo da pošalje svoje predloge", ocenjuje Sisojev.

Kako je objavio list "Danas", Vladimir Putin bi navodno ponovo trebalo da dođe u posetu Beogradu za oko mesec dana, najverovatnije 22. ili 23. oktobra. Pozivajući se na izvore u vrhu vlasti Srbije, list navodi da je "povod za posetu kampanja za izbore u Rusiji".

Premijer Rusije i ponovni kandidat za predsednika te zemlje na izborima 2012. godine u poseti Srbiji je bio 23. marta, kada se susreo sa kompletnim državnim vrhom Srbije, a na stadionu Crvene zvezde gledao utakmicu između Zvezde i Zenita.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.