Moskva: To je udar na Srbe

Izvor: B92, 29.Nov.2023, 10:54

Moskva: To je udar na Srbe

Vlasti na tzv. Kosovu grubo su narušile pravo lokalnih Srba, time što im nisu dozvolili da glasaju u svojim mestima na izborima u Srbiji, kaže Marija Zaharova.

Prema rečima portparolke ruskog ministarstva spoljnih poslova, privremene institucije na tzv. Kosovu nastavljaju da destabilizuju situaciju u južnoj srpskoj pokrajini – ograničavajući prava srpskog življa.

Ona je na nedeljnom brifingu rekla >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se ovog puta Srbima zabranjuje da glasaju na vanrednim parlamentarnim izborima.

Kako je istakla, albanske "vlasti" na tzv. Kosovu grubo su narušile biračko pravo lokalnih Srba, time što im nisu dozvolili da u svojim mestima glasaju na parlamentarnim izborima u Srbiji.

"Predlog da se zaključi neki međudržavni sporazum o tome liči na ruganje. Tzv. premijer Kosova Aljbin Kurti nastavlja cinične ucene sa ciljem da Beograd prizna nezavisnost pokrajine. Ovo je još jedan udar na dosadašnju praksu glasanja Srba pod okriljem UN na Kosovu. Dok se SAD i EU predstavljaju na svakom koraku kao zaštitnici demokratskih standarda, u ovom slučaju zatvaraju oči na kršenja osnovnih prava kosovskih Srba. Jednostavno, ne žele da se mešaju u to, čime svoje štićenike-Kosovare, podstiču ka još agresivnijoj srbofobiji", istakla je ona.

Vanredni parlamentarni izbori u Srbiji će biti održani 17. decembra. Srbi sa Kosova i Metohije će moći da glasaju u jednom broju opština na jugu zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Moskva,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.