Moskva: NATO na teritoriji Kosova i Metohije stvorio polukriminalnu pseudo-državu

Izvor: Vostok.rs, 15.Apr.2019, 14:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva: NATO na teritoriji Kosova i Metohije stvorio polukriminalnu pseudo-državu

Zamenik ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško je govoreći o "uspesima" NATO-a, posavetovao da se pogledaju "plodovi" aktivnosti ovog vojnog saveza. "Pitanje je da li je NATO `uspešan` u drugim oblastima. Rezultate možete pogledati - prepoznaćete ih po `plodovima` “, rekao je Gruško u intervjuu za RIA Novosti povodom 70. godišnjice ove vojne organizacije. Vašingtonski sporazum, koji je postavio temelje NATO-a, potpisan je 4. aprila 1949. godine.
Prema njegovim rečima, na teritoriji Kosova i Metohije stvorena je polukriminalna pseudo-država, koja je izvor mnogih problema u Evropi, te da je Srbiji nanesena ogromna šteta. "Kosovska kampanja NATO-a predstavljala je ozbiljan udarac celom sistemu međunarodnog prava i naporima da se stvori istinski kolektivna arhitektura bezbednosti u Evropi", rekao je Gruško. U Avganistanu su, dodao je zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije, ogromna sredstva potrošena tokom skoro 18 godina, ali oko 40% stanovništva zemlje živi na teritoriji pod kontrolom Talibana. "Vojna kampanja NATO-a dovela je do značajnih civilnih žrtava. Proizvodnja opijuma povećana je za desetine puta", rekao je Gruško, ukazujući da je 2001. godine površina pod makom iznosila oko 7,6 hiljada hektara, a da je u 2017. godini iznosila 328 hiljada hektara. U 2017. godini bila je i rekordna proizvodnja opijuma, odnosno oko devet hiljada tona. "Trenutna misija Alijanse `Odlučna podrška` (u Avganistanu) ne nosi se sa stvaranjem efikasnih avganistanskih snaga bezbednosti. Njihovi gubici su ogromni, a nivo dezertiranja je značajan", dodao je on. Gruško je ukazao i na operaciju NATO-a "Ujedinjeni zaštitinik" u Libiji, što je rezultiralo dovođenjem zemlje u haos. "Kao rezultat socijalnog inženjeringa na Zapadu, gigantske teritorije na Bliskom istoku i u regionu Severne Afrike su lišene znakova državnosti. Postale su izvor i utočište terorističkih grupa, uključujući `ISIS`", rekao je Gruško. Upravo ta nestabilnost generiše migracione tokove, u kojima Evropa riskira svoje utapanje, dodao je on. Gruško je danas takođe saopštio da su Rusija i NATO u potpunosti prekinuli saradnju.   
Pogledaj vesti o: Moskva,   Vašington,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.