Jovanović: Moskva oslonac za Nikolićevu odluku

Izvor: N1 televizija, 16.Feb.2017, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović: Moskva oslonac za Nikolićevu odluku

Tomislav Nikolić ima pravo da se kandiduje na izborima za predsednika Srbije samo bi bilo pošteno da kaže koji su motivi uticali na tu odluku i šta je cilj njegove kandidature, izjavio je lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović.

Jovanović je rekao da je jasno da se Nikolić na taj korak odlučio, pre svega, nezadovoljan činjenicom da je ostao bez podrške predsednika Srpske napredne >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << stranke Aleksandra Vučića i SNS.

"Oslonac za ovakvu odluku vidim u Moskvi i u činjenici da nikada do sada predsednik Srbije nije biran bez velikog uticaja Moskve na taj izbor. Čak i 2000.godine Koštunici nije bilo moguće da formalno stupi na dužnost predsednika pre nego što je u Beograd došao Lavrov i tako nešto omogućio", rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, u prethodnih pet godina Nikolić je bio oslonac ruskih interesa u zemlji i neko ko je svojim ponašanjem bio prepreka ne za Vučića, nego za čitavo društvo.

"Sam Vučić je vešto manevrisao i pravio kompromise koji su mu bili potrebni kako bi učvrstio svoju vlast. U zemlji postoje krugovi koji smatraju da povlačenjem Nikolića gube oslonac u trenutku u kojem nisu sigurni kakve su namere Vučića koji je povukao radikalan potez kandidujući se za predsednika Republike", rekao je Jovanović.

On je dodao da su to ljudi koji su oduvek bili oslonac Nikoliću i koji su u njegovoj politici pronalazili garancije da se Srbija neće promeniti u meri u kojoj je to potreba i da će biti sigurno utočište za njih.

Građanske demokratske snage, smatra Jovanović, moraju da preuzmu svoj deo odgovornosti i da "jasno kažu šta je budućnost za koju se borimo".

"Za LDP nema dileme, Evropa, a ne Rusija, mir u Bosni, na Kosovu, u regionu. Ono oko čega ne sme da se pravi kompromis to je potpuno drugačija atmosfera u društvu", rekao je Jovanović.

On je ocenio da ovako radikalni potezi koji su povučeni poslednjih nekoliko dana ne doprinose tome.

"U ovom trenutku nas ne samo Nikolićeva kandidatura, nego ono što za tom kandidaturom dolazi, obavezuje da budemo mnogo ozbiljniji da postignemo neophodne dogovore koji bi bili sidro za ovako nestabilnu i nesigurnu zemlju", rekao je Jovanović.

On je ocenio da će "sukob između Nikolića i Vučića učiniti dodatno jačom desnicu, dovesti do promena političkih odnosa u zemlji".

Jovanović je rekao da su parlamentarni izbori realni, ukoliko Vučić ostane bez većine zbog podela do kojih će doći u SNS, ali je istakao da su oni veliki rizik za zemlju.

"U njih ne možemo da uđemo nepripremljeni kao što smo ušli u predsedničke izbore", istakao je.

Jovanović je rekao da je ono što je "poručio Vuku Jeremiću i Saši Jankoviću pre sedam dana danas aktuelnije nego ikad".

"Dužni su da sednu i porazgovaraju, kao i oni koji su ih kandidovali, kako bi se postigao neophodan dogovor koji bi omogućio građanskim snagama u zemlji da izađu što jače iz ovog turbulentnog vremena, jer je ovakav haos u Srbiji, između ostalog, posledica i naših slabosti i nemoći", zaključio je Jovanović.
Pogledaj vesti o: Izbori,   Kandidatura Srbije

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jovanović: Nikolić treba da kaže šta je cilj njegovog drugog mandata

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Feb.2017

Predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je danas da predsednik Srbije Tomislav Nikolić ima pravo da se opet kandiduje za tu funkciju, ali da bi bilo pošteno da kaže koji su motivi i šta je cilj njegovog drugog mandata..."Jasno je da se on na taj korak odlučio,...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.