Izvor: Vostok.rs, 13.Jan.2015, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jevrejski muzej u Moskvi: istorija stvaranja jedinstvenog projekta

09.10.2014. -

U Moskvi se nalazi muzej koji nema sebi sličnog, ne samo u Rusiji, već i u svetu – to je Jevrejski muzej i centar tolerancije, tvrdi njegov osnivač i predsednik Federacije jevrejskih opština Rusije Aleksandar Mojsejevič Boroda. U intervjuu „Glasu Rusije“, Boroda je ispričao šta čini posebnim ovaj projekat i kako je stvaran.

Kako ste došli na ideju da stvorite Jevrejski muzej i centar tolerancije?

- Na ideju da se izgradi muzej >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << došlo se kada je 2000. godine Federacija dobila mogućnost slobodnog korišćenja autobuskog parka, gde se nalazila velika garaža sa veoma interesantnom arhitekturom. Posećujući zabavne parkove u mnogim zemljama, primetili smo koliko je veliki interes dece i tinejdžera za slična mesta. Tako je došlo do ideje da se izgradi informativno-zabavni centar, koji jasno pokazuje istoriju jevrejskog naroda. Prvu koncepciju jevrejskog muzeja, kreativnu smesu muzeja i šou-paviljona, razvila je kompanija koja je radila na zabavnim parkovima tipa Disneyland i Universal Studios . Nakon toga, kompanija Ralph Appelbaum Associates je napravila više muzejski projekat.

Izgradnja bilo kakvog principijelno novog proizvoda praćena je rizikom. Uvek postoji opasnost da se izgradi nešto, što neće biti popularno kod posetilaca.

Sasvim nedavno Jevrejski muzej i centar tolerancije ušao je u TOP-10 najboljih muzeja u Rusiji po verziji TripAdvisor . Šta mu je pomoglo da zauzme tako visoko mesto na rang-listi?

- Tajna uspeha se ogleda u tome, što smo dobili novi tip muzeja. Mi smo malo zavirili u budućnost. Svi muzeji su samo predstavljali kako se može realizovati sličan projekat, dok smo mi to uradili. Prešli smo ih za dva koraka unapred. Popularnost Jevrejskog muzeja i centra tolerancije uslovljena je sa nekoliko faktora. Prvo, sama zgrada. Mislim da smo se veoma pažljivo odneli prema stvaralaštvu poznatog ruskog arhitekte Konstantina Meljnikova i inženjera Vladimira Šuhova. Garaža u kojem se nalazi muzej je spomenik arhitekture ruske avangarde. Ekspozicija je veoma organski oslikana u zgradi: vide se sve konstrukcije, krov, vidi se veličina. Drugo, ekspozicija je veoma neobično postavljena. Muzej je interaktivan, a oblik prezentacije eksponata je veoma efektan i efektivan. Savremene tehnologije omogućavaju da se materijali prenose posetiocu maksimalno brzim i pristupačnim načinom. Jevrejski muzej je višeslojan – on ima nekoliko linija. Postoji linija interaktivnih šou, linija dubljeg prenosa informacija, gde se može detaljnije saznati o istoriji i jevrejskog naroda i onih zemalja, gde se jevreji nalaze.

Sledeći aspekt – to je centar tolerancije, kakav u principu do tada nije postojao u Rusiji, niti, koliko ja znam, u Evropi. Potrudili smo se da ne dajemo direktne odgovore, već da postavljamo pitanja kako bi posetioci, a to su najčešće grupe učenika i studenata, poželeli da diskutuju na temu tolerancije. Čini mi se da je to jako važno.


Jevrejski muzej i centar tolerancije nude posetiocima zahvaljujući novoj tehničkoj opremi novu viziju predavanja, muzičkih večeri, izložbi. Čime ste se rukovodili prilikom izbora tema?

- Mi organizujemo tematske ekspozicije i izložbe koje se ili ranije nigde nisu održavale ili nikada nisu dolazile u Rusiju. Trudimo se da one postanu jedinstveni događaji u kulturnom životu Moskve. Upravo to je ono, što nam je omogućilo da uđemo među deset najboljih muzeja Rusije.

Da li imate najdražu ekspoziciju u muzeju? Čime vam je ona posebno bliska i interesantna?

- To je kompozicija sa velikim panoramnim videom o Velikom Otadžbinskom ratu. Tamo se prikazuju tri filma. Ljudi plaču dok ih gledaju. Veličina slike pojačava emocije. To smatram jednim od najjačih mesta u muzeju.

Aljona Rakitina,

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.