HISTERIJA MERKELOVE PREVRŠILA MERU: Nemačka kancelarka OPTUŽUJE Moskvu, priviđa joj se ruska vojska u Minsku

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Avg.2020, 19:53

HISTERIJA MERKELOVE PREVRŠILA MERU: Nemačka kancelarka OPTUŽUJE Moskvu, priviđa joj se ruska vojska u Minsku

Angela Merkel je u Berlinu kazala da predsednički izbori u Belorusiji nisu bili ni pošteni, ni slobodni, te da EU neće priznati njihove rezultate.

Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je u sredu na moguću vojnu intervenciju Rusije u Belorusiji i pozvala na unutarnacionalni dijalog za prevazilaženje političke krize u kojoj se Belorusija nalazi.

Nakon sastanka s liderima >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Evropske unije, novinarima u Berlinu je kazala da predsednički izbori koji su 9. avgusta održani u Belorusiji nisu bili ni pošteni, ni slobodni, te da EU neće priznati njihove rezultate.

Na upit da komentariše moguću ulogu Rusije u rešavanju krize u Belorusiji i mogućnost ruske vojne intervencije, Merkel je rekla da zvanični Berlin usko kontaktira s Moskvom kako bi se izbegao takav scenario.

- Rusija i Belorusija imaju veoma bliske odnose i bilateralne sporazume. Mi smo svakako jasno upozorili da bi vojna intervencija Rusije znatno zakomplikovala situaciju - kazala je Merkel.

Lukašenko je na čelu Belorusije 26 godina. Smatra da bi Belorusija samostalno trebala pronaći izlaz iz krize, i to na bazi nacionalnog dijaloga u uvažavanja zahteva opozicije. Takođe je najavila da će članice EU raditi na uvođenju ciljanih sankcija protiv onih koji stoje iza izbornih prevara i nasilja protiv mirnih demonstracija u Belorusiji.

Aleksandar Lukašenko je na čelu Belorusije 26 godina, a 9. augusta je s 80,1 posto glasova pobedio na predsedničkim izborima protivkandidatkinju Svetlanu Tihanovskaju, koja je navodno osvojila svega 10,12 posto glasova.

Beloruska opozicija odbacila je rezultate Državne izborne komisije i tvrdi da su izbori bili neregularni, što tvrde i demonstranti, koji su pokrenuli talas antivladinih protesta u toj zemlji.

Tikanovskaja je u ponedeljak izjavila da je spremna da vodi Belorusiju tokom prelaznog perioda, u kojem bi bili organizirani pošteni i kredibilni demokratski izbori.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.