Fani Ardan: ljubav prema Rusiji

Izvor: Vostok.rs, 08.Jun.2014, 12:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fani Ardan: ljubav prema Rusiji

08.06.2014. -

Legendarna francuska glumica Fani Ardan će tumačiti glavnu ulogu u priredbi „Brod „Noć“ na pozornici Moskovskog međunarodnog Doma muzike.

Ovog meseca u Rusiji će se demonstrirati njen rediteljski debi – film „Nametljivi ritmovi“. Istovremeno će glumica biti na čelu žirija Međunarodnog filmskog festivala „Oledalo“, koji je posvećen Andreju Tarkovskom, a koji se održava u Ivanovu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << i Pljosu.

Filmska zvezda je ranije dolazila u Rusiju, ali u poslednje vreme dolazi sve češće. Vervatno je to zbog snimanja glumice u rusko-francuskom filmu „Rasputin“, gde je ona tumači ulogu ruske imperatorke Aleksandre Fjodorovne. Taj rad, kao i kontaktiranje s kolegama iz Rusije, toliko je impresioniralo Francuskinju, da je ona nazvala jednog od heroja svog prvog filma – ruskog muzičara - Vladimir. To je kompliment i pozdrav partneru u filmu „Rasputin“ Vladimiru Maškovu, ne krije Fani Ardan. Ona priznaje da je on ostavio neizbrisivi utisak i kao glumac, i kao partner, i kao prijatelj.

Danas glumica čeka reagovanje ruske publike na svoje rediteljsko delo. Scenario je napisala ona sama. Nju je davno privlačila tema ljubavi, koja jenjava. Glavna junakinja filma „Nametljivi ritmovi“ pati od toga, što se osećaji njenog voljenog čoveka hlade, sve više ga uzbuđuje karijera. U intervjuu Glasu Rusije Fani Ardan ovako komentariše taj siže:

- Želela bih da pokažem neizbežnost, crte ljubavi, koja odlazi, lanac nepobitnih događaja, koji proizilaze jedan iz drugog i vode tragičnom finalu. Čini mi se da je najvažnija stvar u životu ljubav. Uvek zauzimamo neki stav prema ljubavi: imamo li mi ljubav, nemamo li, čekamo li je ili gubimo... U mom filmu protivrečnost između muškarca i žene se sastoji u tome, što on više nema vremena za ljubav – on je suviše zabrinut zbog uspeha, napredovanja svog projekta, dok se ona ne može pomiriti, što osećaj ljubavi gubi napetost, sjaj, topi se.

Situacija je tragična još i zbog toga, što je junakinja u mladim godinama radi ljubavi odustala od sopstvene muzičke karijere, koja je obećala slavu. Skoro čitav film je praćen muzikom: gubeći ljubav, žena se sve češće vraća svojoj drugoj ljubavi – sviranju violončela.

U priredbi „Brod „Noć“, koji će biti davana na pozornici Moskovskog međunarodnog Doma muzike, takođe se svira violončelo. Ustvari se ona sastoji od monologa, praćenih muzikom. Pored Fani Ardan će na pozornicu izaći opet violončelistkinja Sonja Vider-Aterton. Priredba je postavljena prema istoimenom dramskom komadu francuske književnice Margarit Dibas. Prema rečima Ardan, to je priča o muškarcu i ženi, koji godinama pričaju putem telefona, a nikada se ne sretnu. Oni imaju potresnu ljubav, - ubeđena je francuska glumica.

Za svoje odnose s Rusijom Fani Ardan isto tako kaže – ljubav. Ona je nastala kao rezultat interesovanja prema ruskoj književnosti, - kaže filmska zvezda...

- Za mene je ruska kultura ono, što nam donosi istinu u umetničkom obliku, da li je to književnost, poezija ili muzika. Ruska umetnička percepcija prožima moj život od malih nogu. Otkrivala sam za sebe svet, zamišljala ga u kategorijama ruske kulture s njenom težnjom ka apsolutu, u njenim najboljim predstavnicima, koje smo poznavali u inostranstvu, kao što su Rihter, Rostropovič, Višnjevska i mnogi drugi muzičari, koji nastavljaju da nam donose tu kulturu.

U mladim godinama je ona uživala u ruskim romanima – Ana Karenjina, Idiot, danas ona češće razmišlja o Marini Cvetajevoj – tako su inspirisale glumicu njene pesme. S velikim interesovanjem je francuska zvezda prihvatila poziv da bude predsednik žirija Međunarodnog filmskog festivala „Oledalo“, koji je posvećen Andreju Tarkovskom, a koji se održava u zavičaju reditelja u Ivanovskoj oblasti. O svom odnosu prema njegovom stvaralaštvu Ardan kaže ovako: Bili su periodi u mom životu, kada su filmovi Tarkovskog pomagali meni da živim. Posle njih sam uvek izlazila iz tamne sale u bolju. Nisam sve shvatala, ali mi se sve činilo važnim.

Karina Ivaško,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti/Vladimir Trefilov    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.