DVOBOJ DVE SILE Rusi: Američke odbrambene rakete mogu da RAZORE MOSKVU! SAD: Ne fantazirajte!

Izvor: Blic, 26.Okt.2017, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DVOBOJ DVE SILE Rusi: Američke odbrambene rakete mogu da RAZORE MOSKVU! SAD: Ne fantazirajte!

Cela prošla nedelja protekla je u kontroverzama zbog izjave predstavnika ruskog ministarstva odbrane Aleksandra Emilijanova tokom rusko-kineske komisije o antibalističkim raketama (ABM), održane na zasedanju komisije Generalne skupštine UN.

Prema njegovim rečima, pogrešno je smatrati američki raketni štit kao čisto odbrambeni sistem koji nikome ne preti:

- Ruska Federacija je uverena da je neograničeno raspoređivanje američkog sistema protivraketne odbrane >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ozbiljna pretnja globalnoj sigurnosti, kao i podsticaj za dalje naoružavanje, što je pogubno za celo čovječanstvo - piše dnevnik "Nezavisimaya Gazeta".

Emilianov je direktno istakao glavnu opasnost ABM-a za Rusiju:

- Stacionarni radari američkog sistema upozorenja na nuklearni napad pokrivaju sve moguće letove ruskih balističkih raketa prema Sjedinjenim Američkim Državama. Ovi radari sposobni su da prate let interkontinentalnih nuklearnih glava i određuju ciljeve za protivraketne sisteme - rekao je Emilijanov.

Prema Emilijanovu, veza između implementacije antibalističkog štita i sistema koji omogućavaju globalne udare je i više nego očita. Udar koji ima za cilj "razoružavanje" ruskog nuklearnog arsenala značajno povećava efikasnost američkog ABM sistema.

Ove procene i zaključke, izložene od strane predstavnika ruskog Ministarstva odbrane na komisiji Generalne skupštine UN, izazvale su snažnu reakciju političara i ruskih vojnih stručnjaka.

Konstantin Kosačhev, predsednik Odbora za spoljne poslove Ruske dume, kaže da ovi podaci pokazuju da globalni antibalistički projekt SAD-a ugrožava stabilnosti sveta u celini:

- Opasnost američkih projekata je u tome da oni mogu stvoriti iluziju o nekažnjivosti prilikom preventivnih masovnih udara.

S obzirom na opremljenost glavnih svetskih vojnih sila, konvencionalni sistem globalnog napada, na koji SAD računaju, neće moći da postigne željene ciljeve, rekao je Vladimir Šamanov, predsednik Odbora za odbranu u Dumi.

Franc Klincevič, jedan od ekstremnih ruskih "jastrebova" i prvi zamenik predsednika Odbora za odbranu i bezbednost Saveza Ruske Federacije, ima slično mišljenje:

- Reči Aleksandra Emilijanova, predstavnika ruskog Ministarstva odbrane, da Pentagon razvija ABM širom sveta za stvaranje brzih globalnih udara, treba smatrati upozorenjem američkim vlastima. Dali smo jasnu poruku da će Rusija čvrsto sprečiti sve pokušaje uništenja trenutne ravnoteže moći. Svako treba da shvati da naša zemlja ima dovoljno snage i sredstava za sprečavanje globalne strateške dominacije Sjedinjenih Država.

SAD: Ne postoji šansa da pokrenemo iznenadni napad na Rusiju

Robert Vud, stalni predstavnik SAD u UN-ovoj Komisiji o razoružanju, nekoliko puta je odbacio navode ruske strane da američki antiraketni štit može da postane ofanzivno oružje i ugrozi Rusiju.

- Optužbe koje dolaze s ruske strane su plod naučne fantastike. Ruska i kineska prezentacija na zasedanju Komisije je čista fikcija. Pored toga, mnoge zemlje imaju slične štitove, pa i Rusija, ali Vladimira Putina nervira to što su SAD dobile dozvolu zemalja istočne Evrope da tu postave svoj štit - rekao je Vud.

Sličnog mišljenja je i gensek NATO alijanse Jens Stoltenberg.

- Odbrambeni štit služi za ono što mu ine kaže - dakle za odbranu. Štit ni na koji način ne podriva i ne slabi rusku nuklearnu moć - podvukao je Stoltenberg u nedavnoj izjavi.

U poslednjih nekoliko godina sve su jači apeli o nuklearnom razoružanju, ali su nuklearne sile na čelu sa SAD, Rusojom, Kinom i Francuskom poručile da bi takav potez bio nepraktičan.

Više od 100 zemalja glasalo je na Generalnoj skupštini UN za rezoluciju koja bi označila početak pregovora o razioružanju, a zemlje poput Austrije, Brazla i Irske su predvodnici inicijative za donošenje "zakonskog rešenja koje će zabraniti upotrebu nuklearnog oružja", i kasnije povesti svet ka potpunom iskorenjivanju ovakvog oružja.

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli poručila je da "moramo biti realni, iako je svet bez nuklearnog oružja krajnji cilj".

- To je za sada u domenu utopije. Razoružavanje bi značilo da dobri momci, koji pokušavaju da očuvaju mir i sigurnost, ostaju bez oružja, dok bi loši momci odbili da potpišu takav sporazum - poručila je Hejli.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.