Niš: Dajteku 10.000 evra po radniku

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 13.Jul.2010, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš: Dajteku 10.000 evra po radniku

Niš -- U Nišu je potpisan sporazum o izgradnji nove fabrike italijanske kompanije Dajtek, proizvođača cevi za autoindustriju, koja će zaposliti 400 radnika.

Dajtek će početi gradnju niške fabrike najkasnije u septembru dok će proizvodnju započeti "u drugoj polovini naredne godine".

Sporazum o toj "grinfild" investiciji, čija je vrednost 12 miliona evra, potpisali su vlasnik i direktor Dajteka Djulijano Zuko, gradonačelnik Niša Miloš Simonović >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i ministar ekonomije Mladjan Dinkić.

Ministar Dinkić je kazao da će Dajtek iz fabrike u Nišu snabdevati Mercedes, Reno, Dženeral motors i Fijat i a da će kompletna proizvodnja direktno ili preko Fijata u Kragujevcu ići u izvoz.

"Dajtek je prvi investitor u Srbiji koji će od Vlade dobiti 10.000 evra po novozaposlenom radniku, što je maksimalni iznos koji omogućava nova uredba", kazao je Dinkić.

Dinkić je rekao da će Vlada preko Nacionalne službe za zapošljavanje finansirati obuku radnika za Dajtek, kao i za južnokorejsku kompaniju Jura. Jura, takođe kompanija sa sektora autoindustrije, počeće gradnju fabrike u Nišu 19. avgusta.

"Cilj Ministarstva ekonomije je da nastavi da dovodi velike strane kompanije, posebno iz automobilske i elektroindustrije. Trenutno Ministarstvo zajedno sa Siepom pregovara sa 25 firmi iz autoindustrije koje razmišljaju da proizvode u Srbiji", rekao je Dinkić.

Vlasnik Dajteka Zuko precizirao je da će godišnja proizvodnja niške fabrike vredeti od 30 do 35 miliona evra.

"Dajtek ima fabrike po celom svetu, ali retki su slučajevi da naiđemo na ovakvu saradnju, kakvu smo ostvarili sa Vladom Srbije i gradom Nišom", rekao je on.

Gradonačelnik Simonović je dodao da je Niš prvi grad koji je obezbedio besplatno zemljište za velike investitore, što omogućava novi Zakon o planiranju i izgradnji.

Dajtek je od Grada Niša u radnoj zoni Donje Međurovo dobio besplatno zemljište površine 2,5 hektara.

Ta torinska kompanija ima fabrike u Italiji, Tunisu, Turskoj, Rusiji, Brazilu, Kini i Meksiku i zapošljava ukupno 3.400 ljudi. Njen godišnji obrt je 270 miliona evra.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dajtek gradi fabriku u Nišu

Izvor: Capital.ba, 13.Jul.2010

NIŠ, U Nišu je potpisan sporazum o izgradnji nove fabrike italijanske kompanije Dajtek, proizvođača cijevi za autoindustriju, koja će zaposliti 400 radnika. Dajtek će početi gradnju niške fabrike najkasnije u septembru dok će proizvodnju započeti 'u drugoj polovini naredne godine'. Sporazum...

Nastavak na Capital.ba...

O dolasku u Srbiju razmišlja 25 automobilskih kompanija

Izvor: Danas, 13.Jul.2010

U Nišu je juče potpisan sporazum o izgradnji nove fabrike italijanske kompanije Dajtek, koja će zaposliti 400 radnika. Sporazum o ovoj grinfild investiciji, čija je vrednost 12 miliona evra, potpisali su vlasnik i direktor Dajteka Đulijano Zuko, gradonačelnik Niša Miloš Simonović i ministar...

Nastavak na Danas...

"Dajteku" čak 10.000 evra po radniku

Izvor: Glas javnosti, 14.Jul.2010, 07:02

 NIŠ - Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i predsednik italijanske kompanije "Dajtek" Đulijano Zuko potpisali su sporazum o otvaranju nove fabrike u Nišu, u kojoj će posao naći 400 radnika, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije i regionalnog...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.